Profesor Baltazar za najmlađe u INK-u

Scena iz predstave 'Profesor Baltazar - put oko svijeta' (M. ANGELINI)
Scena iz predstave 'Profesor Baltazar - put oko svijeta' (M. ANGELINI)

Dječja predstava "Profesor Baltazar - put oko svijeta" u režiji Marija Kovača i produkciji kazališta Tvornica lutaka i Scene Gorica iz Velike Gorice, gostovala je danas u Istarskom narodnom kazalištu-Gradskom kazalištu Pula, a u predstavi osim redatelja glume Filip Detelić i Petra Radin. Poput animiranog filma, jednog od najpoznatijeg ostvarenja Zagreb filma, i predstava je namijenjena najmlađima koji su pohrlili u kazalište kako bi vidjeli avanture lika koji je začarao brojne generacije.

Predstava donosi priču znatiželjne Ptice koja zaostaje za jatom jer ne uspijeva odvratiti pogled od ljepota svijeta. Sama i umorna završi u Zagrebu gdje upoznaje Smetlaricu koja će joj pomoći da otputuje u Baltazargrad i potraži rješenje za svoje probleme kod čuvenog profesora. Izgubljena Ptica i domišljata Smetlarica kreću na put oko svijeta, a put ih vodi preko Italije, Egipta, Kine i Rusije gdje susreću tipične (pomalo i stereotipne) likove koji će im pomoći u potrazi za Baltazargradom…

Potka predstave je jednostavna i duhovita, kao što je jednostavno i rješenje profesora Baltazara koji Ptici zaljubljenoj u ljepote svijeta poklanja magični kišobran koji je pretvara u Pticu/Turističkog vodiča. Priča zaista slijedi dobri duh čuvenog crtića, a budući da je namijenjena najmlađima, u sebi sadrži univerzalne poruke kao što su prihvaćanje različitosti, radovanje tuđim uspjesima te važnost učenja i znanja kao lijeka za agresiju i nasilje. (Boris VINCEK; snimio Manuel ANGELINI)


Podijeli: Facebook Twiter