Profesionalni udomitelji samo s diplomom

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Povecana potreba skrbi za djecu izvan obitelji, njihov visok udio u institucijama te slaba tradicija alternativnih oblika zbrinjavanja poput udomiteljstva i domova obiteljskog tipa osnovna su obilježja javne skrbi za djecu zemalja srednje i istocne Europe.

U odnosu na sjeverne zemlje s najnaprednijim sustavima, Hrvatska je uvelike u zaostatku, no zahvaljujuci novom Zakonu o udomiteljstvu osigurane su pretpostavke za razvijanje dosad nepostojecih tipova udomiteljske skrbi, poput one profesionalne, kazala je predsjednica Humanitarne udruge "Oaza" Eva Husak Bacac u osvrtu na rezultate istraživanja "Modeli udomiteljstva u EU-u" te istovremeno ukazala na nedostatke novog zakona prema kojemu profesionalni udomitelji moraju imati visoku strucnu ili medicinsku spremu.

- Imamo puno kvalitetnih udomitelja koji ne zadovoljavaju taj kriterij pa se nece moci baviti profesionalno udomiteljstvom, zbog cega se zalažemo za spuštanje profesionalizacije na niži nivo, rekla je Husak Bacac na 2. regionalnom susretu udomitelja održanom u prostoru Mjesnog odbora Nova Veruda u povodu Dana prevencije zlostavljanja djece i Dana prava djeteta.

U tijeku rasprave prisutni su ukazali na još citav niz problema, od manjka prava udomitelja, nemogucnosti ostvarenja porodiljnog u slucaju udomljavanja beba, nedostatka adekvatne strucne pomoci institucija...

Djelatnice više puta prozvanih centara za socijalnu skrb komentirale su da je vecu kvalitetu nemoguce postici zbog nedostatka kadra i prebukiranosti posebice administrativnim poslom te da bi rješenje mogao predstavljati mobilni tim koji bi obilazio udomitelje. Takoder, dragocjenu pomoc mogao bi pružiti još uvijek nedovoljno iskorišten civilni sektor, istaknuli su sudionici susreta.

Mladi iz udomiteljskih obitelji smatraju da bi prije preseljenja djeteta na novu adresu ono trebalo biti pripremljeno da bi lakše prebrodilo stres te bi uz to trebalo napraviti njegov profil kao i profil obitelji iz koje dolazi. Na taj bi se nacin olakšalo udomiteljima, koji do pocetka suživota s djetetom ne znaju što ih ocekuje.

U sklopu sastanka socijalna pedagoginja Obiteljskog centra, Danijela Ustic ukratko se dotaknula teme prava djeteta, a prisutni su dio vremena posvetili i novom Pravilniku o udomiteljstvu. S obzirom na to da ga još uvijek nisu vidjeli njihov je cilj bio iznijeti niz prijedloga koji ce poput pitanja vezanih za zakon biti proslijedeni Ministarstvu zdravstva i socijalne skrbi. (I. N. TURKOVIC)


Podijeli: Facebook Twiter