"Profesionalac" u INK-u

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Istarsko narodno kazalište u Puli ponovno je bilo vrlo dobro popunjeno, a zadovoljna je publika dugotrajnim aplauzom i ovacijama ispratila aktere predstave "Profesionalac" Dušana Kovacevica koju su izveli kazališna družina Glumci u Zagvozdu te satiricko kazalište Kerempuh.

Vrlo dobra glumacka ekipa s izvrsnim Dankom Ljuštinom u nešto manje od sat i pol vremena uprizorila je predstavu, u režiji Bogdana Diklica, koja je gledatelje nasmijala britkim humorom i zanimljivim dosjetkama, ali i potaknula na razmišljanje o meduljudskim odnosima te još jednom prikazala razne uvijek aktualne društvene fenomene secirane na sasvim neobican nacin.

Osamnaest je godina policajac Luka Laban radio na slucaju profesora Teodora Kraja (uvjerljivi Vedran Mlikota), no s promjenom vlasti ostao je bez tog posla i poceo raditi kao taksist.

S kuferom koji sadrži dijelove Teodorovog života dolazi profesoru koji sada vodi izdavacku kuci te tako pocinje veliki dijalog, svojevrsni obredni razgovor u kojem se seciraju meduljudski odnosi, pojedinacni životi, ali i kolektivna povijest.

Dolazi do simbioze vremena - onog realnog u kome se odvija radnja, te vremena sjecanja, odnosno onoga prizivanog reminiscencijama.

Tu je i tajnica Marta (Anica Kovacevic), iznimno odana Teodoru, ali koja ga na kraju napušta jer i ona ima svoje tajne i intimne tragedije. Naravno, ne zaboravimo Ludaka, u interpretaciji Gorana Navojca koji je, iako se pojavio u vrlo maloj ulozi i vrlo kratko na sceni, zaradio simpatije publike.

"U 'Profesionalca' je upisana i jaka mitološka dimenzija. Još otkako je Kron svrgnuo Urana, svi sinovi svijeta rade isti posao. Postajuci pred našim ocima otac i sin, Luka i Teo sukobljavaju se i razilaze. Odlaze jedan od drugog, od jednog vremena, od života.

Sve se stapa u najintimnije i osobno, pretrpan kufer odzvanja u tišini koju probija jedino tipkanje. Kao kucanje sata, kao bilježenje nas", napisala je o ovoj predstavi pulska dramaturginja Dora Delbianco.

I upravo tako, Teo sastavlja krhotine svoga života zahvaljujuci Luki, koji mu donosi kufer uspomena, a rješava se na taj nacin i nekih demona iz prošlosti te proživljava katarzu.

Glumci su tijekom cijele predstave održali vrlo živim narativni tijek, bez padova kvalitete, uvijek vrlo uvjerljivo.


Podijeli: Facebook Twiter