Prof. Robert Matijašić novi član suradnik HAZU-a

Prof. dr. Robert Matijašić, novi član-suradnik HAZU-a i akademik Petar Strčić (Z. A.)
Prof. dr. Robert Matijašić, novi član-suradnik HAZU-a i akademik Petar Strčić (Z. A.)

Nakon što su prvo prekjučer u Rijeci obilježeni Dani otvorenih vrata HAZU-a, jučer se manifestacija održala na Sveučilištu Jurja Dobrile u Puli, u organizaciji Zavoda za povijesne i društvene znanosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Rijeci s Područnom jedinicom u Puli.

Tom je prilikom u svečanoj dvorani "Tone Peruško" akademik Petar Strčić predstavio prof. dr. Roberta Matijašića kao novog člana suradnika Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, a zatim je prof. Matijašić održao zanimljivo predavanje "Pula u Augustovo doba, u povodu dvije tisuće godina od careve smrti".

- Djelo profesora Matijašića je fantastično bogato. Mlad je čovjek, a radova ima kao da mu je sto godina, kazao je akademik Strčić, nasmijavši prisutne.

Danas redoviti sveučilišni profesor na Odsjeku za povijest Odjela za humanističke znanosti pulskog sveučilišta, autor knjiga i stotinjak znanstvenih radova objavljenih u zemlji i inozemstvu, prof. Matijašić diplomirao je arheologiju te engleski jezik i književnost. Magistrirao i doktorirao na temu gospodarske povijesti antičke Istre, a u karijeri je, među ostalim, obnašao dužnost ravnatelja Arheološkog muzeja Istre i rektora pulskog Sveučilišta.

Jučer su izdavačku djelatnost Zavoda za povijesne i društvene znanosti HAZU-a, s naglaskom na novom broju zbornika "Problemi Sjevernog Jadrana", predstavili prof. dr. sc. Slaven Bertoša, dr. sc. Sandi Blagonić i dr. sc. Sanja Holjevac.

Za prekjučerašnja programa u Rijeci predstavljeni su novi članovi suradnici HAZU-a prof. dr. sc. Darko Gašparović i prof. dr. sc. Miljenko Kapović. Prvi je tom prilikom održao predavanje "Znanost i umjetnost u zajedništvu promicanja humaniteta", a Kapović predavanje "Epigenetika života". (Z. ANGELESKI)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter