Prof. Lina Pliško počasna građanka barbanske općine

Barban iz zraka (arhiva)
Barban iz zraka (arhiva)

Na inicijativu načelnika Denisa Kontošića, počasnom će građankom Općine Barban ove godine biti proglašena dr. sc. Lina Pliško, docentica Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli, i to za značajan doprinos u promicanju i promoviranju autohtonih tradicijskih i kulturnih vrijednosti Barbana i Barbanštine.

Pliško je nositeljica više kolegija koji se bave poviješću hrvatskoga jezika i dijalektologijom, a magistrirala je 1999. obranivši radnju "Govor Barbanštine", koja je kasnije objavljena i kao knjiga.

- Lina Pliško svoje korijene vuče iz Hreljići i više je puta istaknula da se osjeća Barbankom. Posvetila se proučavanju i očuvanju čakavskih dijalekata, o čemu je do sada objavila dosta znanstvenih radova. S obzirom na njen znanstveni doprinos i našem kraju, mislim da ova nagrada svakako ide u dobre ruke, kazao je Kontošić.

Nagrada Općine bit će uručena Armandu Stanišiću, vlasniku tvrtke A.B.S. iz Kukurini, koji je izgradio najveći pogon u Poduzetničkoj zoni Barban-Krvavci. Dean Maurić, predsjednik barbanskog Općinskog vijeća, za nagradu Općine Barban predložio je doktoricu Vesnu Biondić Milevoj, za dugogodišnji uloženi trud i zalaganje u zdravstvenoj zaštiti stanovnika barbanske općine.

Prihvaćen je i njegov prijedlog da općinska plaketa ode u ruke Romanu Baćcu, poznatom harmonikašu iz Draguzeti i organizatoru smotre Zasvirimo u Barbanu, za doprinos ugledu te promicanje i promoviranje općine Barban. Sinoć su barbanski vijećnici podržali sve prijedloge. Maurić je istaknuo da se građani i udruge s područja Općine nisu odazvali pozivu da kandidiraju zaslužne osobe za dobitnike općinskih nagrada.

Priznanja će nagrađenima biti uručena na svečanoj sjednici vijeća, koja će se održati 7. prosinca. (piše P. SOFTIĆ-MEHMEDOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter