Prof. dr. Robert Matijašić novi član suradnik HAZU-a

Robert Matijašić (M. ANGELINI)
Robert Matijašić (M. ANGELINI)

U Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti održana je izborna skupština na kojoj su izabrani novi članovi Akademije u kategorijama članstva redoviti član, dopisni član i član suradnik.

Za člana suradnika Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti - Razred za društvene znanosti izabran je i pulski znanstvenik, prof. dr. Robert Matijašić, te dr. Nella Lonza i prof. dr. Pero Aračić.

Natpolovičnom većinom glasova ukupnog broja redovitih članova Akademije, izabrano je 11 novih redovitih članova: Mladen Žinić (Razred za matematičke, fizičke i kemijske znanosti), Ferdo Bašić, (Razred za prirodne znanosti), Slobodan Vukičević i Vjekoslav Jerolimov (Razred za medicinske znanosti). U Razred za književnost izabrani su: Mladen Machiedo, Jakša Fiamengo, Dubravka Oraić-Tolić i Josip Užarević. Zlatan Vrkljan i Mladen Obad Šćitaroci izabrani su u Razred za likovnost, a za glazbenu umjetnost i muzikologiju Zoran Juranić.

Nadalje, za dopisne članove Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti izabrani su: prof. emeritus Robert Badinter, prof. dr. Andro Mikelić, prof. dr. Igor Štagljar, prof. emeritus Antun Tucak, prof. dr. Johannes Reinhart, prof. emeritus Rainer Grübel i prof. dr. Odd Magnus Faltinsen. U Razred za prirodne znanosti primljeni su prof. dr. Goran Durn, prof. dr. Ivona Marasović, prof. dr. Miljenko Kapović i prof. dr. Mario Šlaus.

Novi član Razreda za medicinske znanosti je prof. dr. Dražen Matičić, a Razreda za filološke znanosti prof. dr. Mateo Žagar, prof. dr. Mario Brdar, prof. dr. Dubravka Sesar i prof. dr. Anđela Frančić.

Novi članovi Razreda za književnost su: prof. dr. Darko Gašparović, književnik Miro Gavran i prof. dr. Julijana Matanović, a Razreda za glazbenu umjetnost i muzikologiju dr. sc. Vjera Katalinić. Za članove suradnike Hrvatske akademije ponovno su izabrani prof. dr. Josip Lisac (razred za filološke znanosti) i prof. dr. Tomislav Filetin iz Razreda za tehničke znanosti.

Nakon ovogodišnjih izbora u Akademiji je ukupno 150 redovitih članova, 136 dopisnih članova i 96 članova suradnika. (V. BEGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter