Produžuje se sezona tartufarenja do ožujka i na ljetne mjesece

Kutija hitne pomoći (rano 20. st.)
Kutija hitne pomoći (rano 20. st.)

Konačno je stupio na snagu dugo iščekivani Pravilnik o sakupljanju zavičajnih divljih vrsta, koji donosi dva značajna pomaka za istarsku gastro scenu. Njime je legalizirano sakupljanje ljetnog crnog tartufa dok sezona bijelog tartufa počinje 1. rujna, petnaest dana ranije nego je to do sada bio slučaj.

Novi pravilnik donosi popis zavičajnih divljih vrsta za čije je komercijalno sakupljanje potrebno ishoditi dopuštenje, propisuje opće mjere upravljanja i zaštite vrsta i skupina vrsta te detaljnije definira sadržaj zahtjeva za ishođenje dopuštenja za komercijalno korištenje zavičajnih divljih vrsta. Objedinjuje također pojedinačne pravilnike koji su do sada regulirali uzimanje iz prirode u svrhu komercijalnog korištenja te je nadopunjen vrstama koje su proteklih godina postale predmet komercijalnog interesa, kao što su trpovi, ježinci, pijavice, lišajevi, ljekovita kadulja i drugo. 

Samo dva psa

Pravilnik je donijelo Ministarstvo zaštite okoliša i energetike, a za njegovu je izradu prethodno oformilo povjerenstvo u čijem su sastavu uz predstavnike ovog ministarstva, bili i predstavnici Ministarstva poljoprivrede, Hrvatskih šuma, stručnih institucija kao što su Agronomski i Šumarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Institut Ruđer Bošković, Hrvatske agencije za okoliš i prirodu te predstavnici saveza i udruga povezanih s održivim korištenjem nadzemnih i podzemnih gljiva.

Nacrt pravilnika objavljen je na portalu e-savjetovanja od 13. lipnja do 13. srpnja, a najviše komentara dostavile su nevladine udruge. Tako istarski tartufari smatraju nepotrebnim ograničavanje broja pasa pri sakupljanju tartufa. No neovisno o njihovim primjedbama, kao i do sada dopuštena su do dva psa zbog mogućnosti njihove kontrole i nadgledanja prilikom iskopavanja podzemnih gljiva.

Neograničen broj pasa, navode u resornom ministarstvu, nije dopustiv zbog potencijalnog uništavanja staništa gljiva, ali i uznemiravanja drugih vrsta koje obitavaju na tom staništu. Pravilnikom je, usprkos protivljenju tartufara, također ograničeno noćno tartufarenje, tako se tartufi sada mogu sakupljati od 6 do 22 sata. Argument je da se time osigurava noćni mir u šumi potreban divljim životinjama s obzirom se većina malih sisavaca aktivno hrani noću.

Prema dosadašnjem Pravilniku o zaštiti gljiva sakupljanje svih vrsta tartufa bilo je dopušteno isključivo od 15. rujna do 31. siječnja. Stručnom podlogom propisani su sada pojedinačni termini za sakupljanje osam vrsta tartufa. Tako će se pojedine vrste tartufa moći sakupljati prije rujna, odnosno nakon siječnja pa sve do ožujka. Time se proširuje sezona tartufarenja - primjerice ljetni crni tartuf dopušteno je sakupljati tijekom lipnja, srpnja i rujna.

Komentar smo zatražili od predsjednika Udruge tartufara Istra Darka Muzice koji je prenio nezadovoljstvo tartufara. - Nismo zadovoljni jer smatramo da nisu uvaženi naši realni prijedlozi. Pomaka na bolje doduše ima, posebice zbog određivanja sezone ljetnog crnog tartufa, no ostaju dvije naše osnovne primjedbe koje se odnose na zabranu noćnog sakupljanja tartufa i zabranu sakupljanja crnog tartufa u kolovozu. Očekivali smo također da će se uvažiti naši zahtjevi i omogućiti korištenje i trećeg psa u postupku dresure, no to se nije dogodilo, rekao je Muzica te dodao da je tartufarima neprihvatljiva zabrana noćnog tartufarenja uz obrazloženje da se time omogućava noćni mir divljih životinja jer mišljenja su da su tartufari daleko više ugroženi.

- Pravilnikom se štite mali sisavci no njihova populacija se ne smanjuje za razliku od tartufara kojih je svake godine sve manje, izjavio je Muzica. Dodao je da će se posljedice primjene ovog pravilnika tek osjetiti jer će utjecati na daljnje iseljavanje stanovništva sa ruralnog područja, iz sela u okolici Motovunske šume i centralnog dijela Istre. Tartufarenje im je ipak bilo dodatni izvor prihoda koji će ubuduće, primjenom novog pravilnika biti dijelom smanjeni.

Pomak na bolje 

- Drago mi je da su se stvari napokon što se tiče definiranja sezone tartufa pomaknule na bolje, iako novi pravilnik u potpunost ne zadovoljava želje i zahtjeve tartufara. S turističkog gastro aspekta dobro je što će tartuf kao legalna namirnica moći biti korištena i u turističkoj predsezoni kao i u sezoni, komentar je buzetskog gradonačelnika Siniše Žulića. Gradonačelnik jedinog hrvatskog grada tartufa najavio je također da će sukladno dogovoru s Hrvatskim šumarskim institutom i Udrugom tartufara nastaviti raditi na poboljšanjima tog pravilnika, zauzimati se za omogućavanje noćnog sakupljanja tartufa, prvenstveno u sezoni crnog tartufa kao jednog vida zaštite od uništavanja staništa od strane divljih svinja, te zalagati se da se crni tartuf može sakupljati u još nekim mjesecima u vrijeme njegova sazrijevanja. (Gordana ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter