Neuobicajeno topla jesen produžila je sezonu gljiva, tako da je ovih dana moguce na livadama i u šumama pronaci više od stotinu razlicitih vrsta ovih plodova, saznali smo od predsjednika umaškog gljivarskog društva Boletus Josipa Marina Šimica.
Na zadnjoj izložbi gljiva koju je ta udruga Bujštine postavila u Novigradu bilo je više od 150 vrsta. "Ovako toplih zima odavno nije bilo. Kišni i topli dani izuzetno pogoduju jesenskim i zimskim vrstama, tako da su šume prepune gljivara kojih beru gljive i zatim ih spremaju kao i ostalu zimnicu", veli Šimic.
Boletus ce se prikljuciti božicnim sajmovima tijekom ovog mjeseca u Brtonigli i Umagu, gdje ce predstaviti razne nacine spravljanja gljiva - od sirovih do posušenih, kiselih do degustacija jela od gljiva na plati i raznih namaza.
Pripremat ce se i poznati gljivarski kotlic, tako da ce ljubitelji tih šumskih plodova imati prigodu uživati u prirodnim delicijama, najavio je Šimic.