Produljenje roka za Sv. Katarinu i Monumente

Otok sv. Katarina i Monumenti (N. LAZAREVIĆ)
Otok sv. Katarina i Monumenti (N. LAZAREVIĆ)

Prije godinu dana je Vlada premijera Zorana Milanovića donijela odluku da ako tvrtka Kermes u vlasništvu Danka Končara ne bude imala sve potrebne dokumente ni do 11. travnja 2016. bit će u obvezi dostaviti svu dokumentaciju Vladi bez ikakve naknade. Riječ je o dokumentaciji radi izgradnje luke nautičkog turizma Sv. Katarina i Monumenti na sjevernom području pulske luke. Jučer smo upitali Končara je li ispoštovao tu odluku Vlade. Odgovorio nam je da je to ispunio, ali da smatra kako nije u mogućnosti ispuniti obvezu da to izgradi u zadanom roku.

- U ugovoru koji sam potpisao prije četiri godine stoji da ću nakon roka za prikupljanje ponuda imati još dvije godine da izgradim zacrtano. No, zbog odluke konzervatora da će za svaku zgradu i svaki detalj napraviti konzervatorski elaborat jasno je da će takav posao zahtijevati duži rok nego je itko ranije predvidio da je potrebno za izgradnju luke nautičkog turizma. Sredinom ožujka sam podnio Ministarstvu pomorstva, prometa i infrastrukture zahtjev za produženjem tog roka gradnje s dvije na četiri godine. Dakle, čitav kompleks ne bi bio izgrađen do 2018. već do 2020. godine, rekao nam je Končar. Napomenuo je kako nema razloga da mu Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture ne produži rok s dvije na četiri godine jer oni kao investitori nisu ni najmanje krivi što će zbog odluke konzervatora doći do tog produljenja roka. "Uostalom, kada je Vlada tražila investitora za to područje to nije bilo kulturno dobro, a postalo je svega mjesec dana nakon što su odabrali moju ponudu, pa su se tada znatno izmijenile sve okolnosti", zaključio je Končar.

Gradnja izvan pomorskog dobra

Jučer smo upit poslali na razne državne adrese o tome kako će reagirati na zahtjev Končara da mu se produži rok za izgradnju. Odgovorila nam je Eva De Zan Prusina, glasnogovornica Ministarstva turizma, jedinog ministarstva kojim predsjeda jedan Istranin, Anton Kliman.

- Problemi su nastali davno, odmah po okončanju natječaja jer su se bitno promijenili uvjeti, odnosno država je proglasila kulturno dobro na dijelu projekta. U tijeku su međuresorne konzultacije na kojima se razmatra nastalo stanje, kako bi se omogućila realizacija projekta, odnosno potpis ugovora za objekte koji se nalaze izvan granice pomorskog dobra, za kojeg je investitor već dobio koncesiju. Nakon međuresornog usuglašavanja potrebno je potom sve usuglasiti i s investitorom, zaključila je glasnogovornica.

Lorellu Limoncin Toth, pročelnicu Konzervatorskog odjela u Puli upitali smo jesu li konzervatori dali dozvolu Končaru i što priječi da se realizira ta investicija. Odgovorila nam je da su 2. travnja 2015. dostavili posebne uvjete za dobivanje lokacijske dozvole projekta Nautičko-turističkog kompleksa Sv. Katarina-Monumenti te da su u tijeku izrade konzervatorskih elaborata za obnovu pojedinih zgrada kao uvjet za dostavljanje glavnih projekata. (Paulo GREGOROVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter