Produbljivanje lučice rješavat će se kroz dozvole o građenju

Povećat će se broj smještajnih jedinica
Povećat će se broj smještajnih jedinica

Na temelju izrađenog izvješća o javnoj raspravi i nacrta konačnog prijedloga, Grad Pula izradio je konačni prijedlog Urbanističkog plana uređenja "Ribarska koliba". Riječ je o 7,3 hektara, od čega 5 hektara otpada na kopneni, a 2 na morski dio. Obalna linija proteže se na 460 metara. Namjena tog dijela određena je planovima višeg reda, prije svega Prostornim planom Istarske županije, ali i strateškim planovima Prostornim planom i GUP-om grada Pule.

Podizanje komunalne opremljenosti

Zona je podijeljena na nekoliko cjelina: mješovite stambeno-poslovno javne i društvene namjene koja je zapravo sadašnji dio gdje su izgrađeni objekti, potom zaštitne zelene površine (sadašnja šumica), te morska luka otvorena za javni promet, dok se projekt dječjeg igrališta već realizira kao zaseban projekt.

Izgradnja je moguća jedino u dijelu gdje se sada nalaze objekti, u zoni mješovite namjene koja će se nadopuniti. Postojeći objekti mogu se adaptirati, a od novih građevina planiran je kongresni centar i povećanje smještajnih jedinica sa sadašnjih 80 za još 40 jer je maksimalan mogući broj smještajnih jedinica 120.

Rekonstruirao bi se i glavni ulaz na raskrižju s Ulicom Verudela gdje bi bio izgrađen kružni tok, potom bi se dvosmjerna prometnica kroz cijelo područje zahvaćeno UPU-om Ribarska koliba uredila sve do izlaza kod DPU-a Delfin, a izgradila bi se i jedna nova, jednosmjerna prometnica koja bi izlazila na sredini kampa. Pješački koridor, odnosno šetnica, bila bi uz samo more, otvorena i za pješake i bicikliste i spajala bi se, s jedne strane na DPU Bunarina i s druge na DPU Delfin.

"Konačan prijedlog Urbanističkog plana uređenja 'Ribarska koliba' upućen je, sukladno Zakonu o prostornom uređenju, Ministarstvu graditeljstva i prostornog uređenja na ishođenje suglasnosti prije upućivanja Gradskom vijeću Grada Pule na usvajanje. Osnovni cilj prostornog uređenja ovog plana definiran je kroz dostizanje više razine urbanog standarda promatranog područja kroz razvoj ugostiteljsko-turističke ponude visoke kategorije, razvoj poslovnih i uslužnih djelatnosti, razvoj/revitalizacija morske luke otvorene za javni promet i podizanje razine komunalne opremljenosti prostora", pojašnjavaju iz Grada Pule.

Za luku je već izdana lokacijska dozvola i ona predviđa izgradnju osam molova od kojih su četiri namijenjena koncesionaru, a četiri Lučkoj upravi. Međutim, upravo je na javnoj raspravi najviše rasprave bilo o izgradnji molova, odnosno luke, s obzirom da su pojedini korisnici istaknuli da će za tako nešto biti potrebno dubiti dno (spominjalo se miniranje) kako bi se tijekom oseka osigurala dovoljna dubina s obzirom da je obala Ribarske kolibe u padu i završava kamenim plićakom. Također, korisnike je zanimalo što će biti s malim barkama koje su desetljećima tamo usidrene.

Privezivanje će biti moguće i za manje barke

"Prostor luke je dijelom Urbanističkog plana uređenja 'Ribarska koliba' rezerviran za namjenu luke, što je preuzeto kao obveza iz planova višeg reda. Unutar luke otvorene za javni promet ovim planom omogućeni su ribarski, komunalni i nautički vez. U odnosu na primjedbe iz javne rasprave prihvaćena je ona kojom se tražilo da se UPU-om omogući privez i manjim plovilima od 8 metara na način da se planom ne određuje veličina plovila namijenjenih privezu", pojašnjavaju nadalje iz Grada.

O produbljivanju luke iz gradske uprave odgovaraju da takve radnje nisu konkretno predmet UPU-a već daljnje procedure izvedbe na temelju lokacijske dozvole, odnosno dozvola za građenje gdje će se kroz sveukupne parametre i pokazatelje utvrditi najoptimalniji način realizacije. (Goran ROJNIĆ, snimio Neven LAZAREVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter