Prodavanje lažnjaka postalo je previše riskantno

Naočale bez lažno otisnute marke prodaju se daleko lošije od "lažnjaka" (D. MEMEDOVIĆ)
Naočale bez lažno otisnute marke prodaju se daleko lošije od "lažnjaka" (D. MEMEDOVIĆ)

Imate li original Ray-Ban naočale za 80 kuna?

- Ne, ne držimo markiranu robu, kaže jedan od brojnih trgovaca ljetnim artiklima u Medulinu.

Vrlo nezgodno - gdje god na medulinskoj rivi da pitamo za robu s markom, ne možemo je naći. To i ne treba previše čuditi ako se zna da je u Medulinu, kao i u drugim turističkim mjestima na istarskoj obali, ove sezone inspekcijska služba Carine više puta pročešljala trgovine i štandove u potrazi za robom lažnih marki.

Na rivi, gdje se oko podneva šeće tek šačica turista, s obzirom da su prema tvrdnjama ugostitelja stranci masovno pobjegli s posljednjim vikendom, među trgovcima vlada zavjet šutnje na samo pitanje o inspekciji. A kada novinari taj zavjet i uspiju probiti, teškom mukom im trgovci otkrivaju kod koga su inspektori bili, kome su plijenili naočale, torbice, šlape?

- Ne, ne bavim se lažnjacima! Barem ne više. Ove godine prvi put držim radnju sam, a kada sam radio s bratom imali smo i takve robe. Znam da su nekima plijenili robu, ja sam čist, a čuo sam da su bacili oko na Ray-Ban naočale. Ja ovako gledam na to - velika su davanja, sezona loša, najam skup, a bavim li se lažnim markama riskiram još i da mi zapljene robu i zatvore dućan. To bi mi bio potpuni bankrot, kaže jedan od trgovaca uz rivu, uspješno izbjegavajući objektiv fotoaparata i pitanje kako se zove. Ipak, otkriva nam razloge zašto se neke njegove kolege i unatoč strahu od inspekcija odlučuju na posao s lažnjacima.

- I trgovac koji ih pusti u prodaju i kupac znaju da to nije originalna roba. Ali, imate li na štandu markirane naočale i iste takve bez natpisa, pet lažnjaka ćete uspjeti prodati dok prodate samo jedan bez natpisa. Čujem od ovih što su kažnjeni da se to prije više isplatilo, jer su bile puno manje kazne nego sada, kaže trgovac.

Gdje god drugdje da smo pitali, trgovci se zaklinju da ne znaju za ikakve inspekcije, ali da im je ionako roba "uredna". Za našeg obilaska zaista nismo vidjeli jeftine artikle na kojima bi se kočoperio neki svjetski poznati logotip. No, baš to što se takva roba ne može vidjeti sa šetnice dokaz je da su trgovci itekako u strahu od Carine. - Ma kako ne bi znali za inspekcije, cijelo ih ljeto ovdje netko obilazi iz Porezne ili Carine. I jučer (u utorak, op. n.) su bili ovdje inspektori. Kontroliraju i ujutro i navečer, ovako u civilu, "undercover", kao i vi, šeću se rivom, kažu nam djevojke s obližnjeg kioska za novine.

- Zato vas svi i škicaju iz butiga, kaže nam kroz smijeh prolaznik kod kioska.

"Oni misle da ste vi inspektori, a ne novinari". Na dijelu rive pregršt je drvenih štandova koji su sada zatvoreni. Da ih nije možda zatvorila inspekcija, pitamo.

- Ne, oni se otvaraju navečer, rade sve do ponoći. A neki su i zatvorili jer je turista jako malo, kaže trafikantica. (Zvjezdan STRAHINJA, snimio Danilo MEMEDOVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter