Prodavacice smiju slagati marende

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Smiju li prodavacice u ducanima kupcima raditi sendvice ili ne? I dok se, prema nedavnim medijskim natpisima, institucije isprva nisu mogle dogovoriti oko toga, kao ni oko toga u ciju to tocno nadležnost spada, mi smo u pulskim trgovinama tražili i bez problema dobili složeni sendvic!

Doduše, iako je u velikim marketima pravljenje sendvica odavno izumrlo, male gradske trgovine i dalje izlaze kupcima ususret te im po nekoliko deka mortadela, parizera i gaude bez problema slažu u kvarat ili pol štruce kruha.

U razgovoru s prodavacicama, koje nisu bile voljne predstavljati se, doznali smo da su sve o ovoj prici vec cule - no tek iz novina i televizije. Nikakve službene upute ni zabrane o slaganju sendvica nisu dobile, niti od inspekcija niti od uprava, a mišljenja su im bila gotovo unificirana - pa zašto ne bismo napravile covjeku sendvic ako nas zamoli, upitale su se, uz rijeci da bi ih netko, da to odbiju, mogao proglasiti neljubaznima.

Prodavacica Luana o takvom zakonu nije znala ništa, iako veli da je sve tecajeve iz HACCAP-a prošla. - Ovdje prodajemo vecinom vec gotove sendvice koje ujutro radimo. Imamo rukavice, hvataljke, ništa se ne dira rukama, a svaki sendvic ima uredno istaknutu deklaraciju i cijenu, veli Luana i dodaje da u cijeloj prici ne vidi ništa sporno.

Poslovotkinju jednog veceg ducana u samom centru grada na zavrzlame oko sendvica upozorili su sami kupci.- Ma odakle to da ne smijemo raditi panine? Kako je krenulo još malo pa nam nece dati ni delati. Svemu udovoljavamo i stalno nešto novo smišljaju; imamo rukavice, kape, peremo ruke, navela je protestirajuci što nitko ne postavlja pitanje o raznoraznim fast foodovima u kojima se hrana, po njezinom mišljenju, priprema u lošim uvjetima.

Kako nam vele prodavacice ovog pulskog ducana, dnevno prodaju od sto do dvjesto sendvica, što gotovih što onih koje same pripreme na zahtjev kupca. I dok smo pricali, prodavacicu je kupac zamolio da mu izrezanu salamu ubaci u kruh, ne vjerujuci o cemu govorimo.

Od Jelene Buric, Puljankine direktorice maloprodaje, doznajemo da prodavacice njihovih ducana na zahtjev kupaca slažu sendvice te u tome ne vidi ništa sporno.

- To je usluga koju odavno pružamo, ne reklamiramo je kao takvu, ne naplacujemo, to je nešto što cinimo na zahtjev kupca i smatram da se to nicim ne kosi sa Zakonom o hrani na koji se neki pozivaju, a koji je na snazi još od 2007. godine, veli Buric. Dodaje da se pritom poštuju sva nacela HACCAP-a. Prodavacice imaju kape, rukavice, hvataljke za salamu i umivaonike u kojima mogu oprati ruke.

Naglašava da "Posebne uzance u trgovini na malo" iz 1995. u jednom od svojih clanaka ionako propisuju da je svaki trgovac, na zahtjev kupca, dužan obaviti posebno pakiranje kupljene robe. To bi se u ovom slucaju moglo tumaciti na nacin da se salama i sir pakiraju unutar kruha.

- Rijec je o proizvodima koje bismo ionako prodali, pa smatram da doista nije bitno nalazi li se salama pri placanju unutar ili izvan panina, veli Buric.

Inace, cijela medijska halabuka oko sendvica zapocela je krajem prošlog tjedna kada je na jednoj opatijskoj trgovini osvanuo natpis "Dragi kupci, na snagu je stupio novi zakon o zabrani pripremanja sendvica. Kazna i za prodavaca i za kupca iznosi 5.000 kuna. Hvala na razumijevanju", a koji je prenio Novi list. Na to se uprava ducana navodno odlucila nakon što je sanitarni inspektor u jednom dalmatinskom gradu kaznio prodavacicu - jer je radila sendvic.

Ipak, hrabre opatijske prodavacice odlucile su i dalje svojim klijentima praviti "najskuplji sendvic na svijetu" te je natpis ubrzo skinut s vrata, a u tome su ih podržali i sami kupci. (B. PETROVIC)

Zakon o trgovini: Trgovac može dodatno obradivati hranu

Pretragom interneta pronašli smo Zakon o trgovini iz 2008. godine kojim se propisuje da "trgovac može u svojoj prodavaonici dodatno obradivati hranu tako da bude primjerena za uporabu". Prema istom zakonua trgovac potrošacima ne smije omoguciti konzumaciju hrane ili pica u prodavaonici, ali su u prodavaonici ili ispred nje dopuštene besplatne degustacije pojedinih vrsta robe.
Dakle, ispada da se sendvici u trgovinama ipak mogu raditi. Bitno je da ih pocnete jesti kada prodete blagajnu! Ukoliko netko ne protumaci zakon drugacije.


Podijeli: Facebook Twiter