Prodavači katoličkih kalendara nožem napali svećenika

Fra Tomislav Hrstić sukobio se s uličnim prodavačima (M. ANGELINI)
Fra Tomislav Hrstić sukobio se s uličnim prodavačima (M. ANGELINI)

Slučaj uličnih prodavača koji u posljednje vrijeme na pulskim ulicama ili ispred crkvi prodaju katoličke kalendare i sličice svetaca dobio je protekle subote neobičan epilog, kada se u cijelu priču upleo i svećenik crkve sv. Antuna fra Tomislav Hrstić. Kako nam je sam ispričao, na trojac koji je prodavao kalendare i sličice po cijeni od 10 i dvije kune naletio je i sam na tržnici, ispred ribarnice te su i njemu u ruke gurnuli kalendar tražeći deset kuna.

- Bili su obučeni poput svećenika, u crnom, a poznato mi je da se znaju obući i kao fratri. Upitao sam ih, stoga, što rade, a oni su mi odgovorili da u ime Hrvatske katoličke misije prodaju kalendare i sličice te prikupljaju sredstva za crkvu sv. Antuna. Tada sam im rekao da sam ja župnik u toj crkvi i koliko znam nisam nikoga, pa niti njih, ovlastio da zastupaju župu i prodaju išta u naše ime, a pogotovo da prodaju nešto što se inače dijeli vjernicima. Tada je došao treći i uzeo mi iz ruku taj kalendar, iako sam ga ja želio zadržati, i počeo me verbalno napadati. Rekao je da me pozna, da zna da sam iz te crkve i želim li da me udari, rekao nam je fra Tomislav.

Dodao je da ga je onda taj treći, koji je bio i stasom najveći, najprije pokušao udariti nogom, a potom je u lijevu ruku stavio kalendare, dok je desnom iz džepa hlača izvukao nož.

- Nije to bio veliki nož, nekih šest, sedam centimetara, ali je s njim krenuo na mene vičući "hoćeš da te probodem, pope?" pa sam počeo bježati. Bila je to subota ujutro, 10 sati, bilo je puno i svjedoka, ali sam vidio da se ljudi smiju, kao da su se dobro zabavljali, istaknuo je fra Tomislav.

Kada je shvatio da više ne jure za njim i da su se uputili prema Giardinima, nazvao je policiju.

- Uspio sam nešto ranije na tržnici mobitelom snimiti tu trojicu pa sam policiji mogao dati njihov vrlo detaljan opis, a policijski su službenici drugi dan i došli po te moje fotografije. Nažalost, rekli su mi da će vjerojatno dobiti tek prijavu za remećenje javnog reda i mira na javnoj površini. Kada sam ih upitao što je s napadom nožem na mene, rekli su mi da ne bi ulazili u to. Uglavnom, sve su me te situacije jako razočarale, policija nije tražila niti svjedoke, kojih je bilo, kaže fra Tomislav.

Dodaje da ih je nekoliko puta vidio i ispred crkve u kojoj služi, kaže, već šestu godinu, te ih je upozoravao da to ne rade, ali bez uspjeha, jer bi se za svaku svetkovinu vraćali. Pretpostavlja da nisu s ovog područja, već iz Opatije, jer su mu, kaže, poznati i iz Rijeke, gdje je služio šest godina.

Iz Odsjeka za izvještajnu analitiku i odnose s javnošću PU istarske poslali su nam sljedeći odgovor: "U vezi s upitom o intervenciji policije na tržnici u Puli, obavještavamo vas da je policija 3. studenog zaprimila prijavu 39-godišnjaka iz Pule da dvije muške osobe na Narodnom trgu prodaju katoličke kalendare i sličice svetaca. Nakon što im se Puljanin predstavio kao svećenik i upozorio ih da nisu ovlašteni prodavati te predmete, jedan od muškaraca ga je verbalno napao. Policijski službenici provode izvide u cilju utvrđivanja svih okolnosti događaja". (Sandra ZRINIĆ TERLEVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter