Prodanović: USKOK poslao svjedokinju da me provocira

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Čedo Prodanović, jedan od odvjetnika optuženog bivšeg premijera Ive Sanadera, na današnjem je suđenju u slučaju Fimi media kazao da mu je USKOK "poslao" svjedokinju koja ga je trebala isprovocirati na kazneno djelo poticanja na lažno svjedočenje.

Osvrćući se na jučerašnji iskaz svjedokinje Ide Kavelj koja je kazala da je odvjetnik bivšoj tajnici u Vladi Željki Canjugi savjetovao da na sudu ublaži iskaz protiv Sanadera, Prodanović je ustvrdio da se sve odigralo prema USKOK-ovom scenariju. 

Tužiteljica Željka Mostečak odgovorila mu je da USKOK nikada nikoga nije poticao na kazneno djelo, a posebno ne Prodanovića, "čiji su intelektualni kapaciteti svima poznati". Podsjetila je i da je svjedokinja kazala da ju je na sastanak kod njega pozvala bivša Sanaderova suradnica Bianca Matković te da je sama trebala odlučiti hoće li se pozivu odazvati ili neće.

"Možda USKOK zaista i cijeni moje intelektualne sposobnosti, ali vaše očito ne", kazao je Prodanović predsjednici sudskog vijeća Ivani Čalić i dodao da u USKOK-ove konstrukcije može povjerovati samo retardirana osoba. 

Ponovio je i jučerašnju tvrdnju da nije glup kako bi bilo koga nagovarao na lažno svjedočenje pred svjedocima, posebno ako su u pitanju optužbe za koje nitko od ispitanih svjedoka nije teretio njegova branjenika.

Među bivšim zapolenicima HDZ-a koji se u ovom slučaju ispituju jer su "na ruke" i bez ugovora primali naknade iz stranačkog crnog fonda danas je svjedočila i supruga bivšeg Sanaderova glasnogovornika Ratka Mačeka koji se također tereti da je sudjelovao u izvlačenju 70 milijuna kuna iz državnih institucija i tvrtki preko agencije Fimi media.

Iako zbog braka s Mačekom nije morala svjedočiti, Katarina Marković je ustvrdila da je Maček ostavke na sve dužnosti dao upravo zbog Fimi medije. 

"Marketinške agencije žalile su mu se da više od 50 posto državnih poslova dobiva Fimi medija", kazala je svjedokinja, dodajući da su slične primjedbe Mačekovu partneru Miroslavu Kovačiću dolazile od direktora javnih poduzeća.

Maček i Kovačić o svemu su izvijestili Sanadera, njegovu zamjenicu Jadranku Kosor i tadašnjeg glavnog tajnika HDZ-a Ivana Jarnjaka, posvjedočila je Katarina Marković.

Ona je jedna od svjedoka koja je ilegalnu naknadu u HDZ-u primala i nakon što je s posla u toj stranci premještana u Vladin ured za odnose s javnošću. 

Poput Željke Canjuge i Zrinke Šekoranje novac je od optužene bivše blagajnice HDZ-a Branke Pavošević primala jer je nakon posla u Vladi obavljala stranačke dužnosti.

Novac su na crno primali i portir Danijel Tikvan te Sanaderov vozač Denis Lacić koji je, osim plaće, na ruke primao naknadu od 1.500 kuna sve do zaposlenja u MUP-u 2004. 

I Sanaderova tajnica Jasenka Hmelina posvjedočila je da je uz plaću na ugovor o djelu jednom prilikom od Branke Pavošević dobila kuvertu sa šest ili sedam tisuća kuna, iako je za prekovremeni rad tražila tek pokoji slobodan dan.  (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter