Prodanović: Čačić može tražiti pomilovanje

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Čedo Prodanović, odvjetnik bivšega prvog potpredsjednika vlade Radimira Čačića, izjavio je da, po njegovim saznanjima, u Čačićevu slučaju nema mnogo mogućnosti osim pomilovanja predsjednika Mađarske.

"Mađarski sud uvjetovao je da nakon pola izdržane kazne Čačić može nastaviti s uvjetnom osudom. Oni uvjetuju da se pola kazne izdrži i nisam siguran da naši sudovi to mogu mijenjati", izjavio je Prodanović, uz napomenu da još nije vidio obrazloženje jučerašnje pravomoćne presude suda u Kapošvaru. Kao jednu od mogućnosti istaknuo je pomilovanje mađarskog predsjednika, no ni o tome još nije razgovarao s branjenikom.

"Odredba presude je da se u roku od dva mjeseca mora javiti na izdržavanje kazne, koja je tako koncipirana da se nakon 11 mjeseci može pretvoriti u uvjetnu. Hoćemo li ići na prebacivanje u Hrvatsku? Naravno da hoćemo. Za sada znam samo da se moramo obratiti jednim i drugim sudskim vlastima", rekao je Prodanović.

Od mađarskih kolega Prodanović bi tijekom vikenda trebao dobiti obrazloženje presude kojom je Čačić osuđen na 22 mjeseca zatvora zbog izazivanja prometne nesreće u kojoj je poginulo dvoje ljudi. S njima bi se trebao detaljnije uputiti i u mađarske pravne propise te sudsku praksu koja je, unatoč mnogim sličnostima, ipak drukčija od Hrvatske.

"U Hrvatskoj bi, primjerice, postojala mogućnost obraćanja Vrhovnom sudu, no izgleda da u Mađarskoj nije tako", objasnio je Prodanović. Na pitanje kako je moguće da drugostupanjski sud mijenja činjenični opis na temelju kojega je donesena prvostupanjska nepravomoćna presuda, odgovorio je da je po informacijama koje ima opis izmijenjen tek u manjim dijelovima. "O svemu govorim s tisuću ograda dok ne vidim obrazloženje i o svemu ne porazgovaram s Čačićem", rekao je Prodanović. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter