Prodano svih 500 porcija šuga od ciocha s palentom

Galižanski specijalitet - šugo od ciocha (J. O.)
Galižanski specijalitet - šugo od ciocha (J. O.)

Svako misto svoju feštu ima, a galižanska je oduvijek bila posebna po gastronomiji. Jedino se u ovom pitoresknom mjestu mogu probati puži s palentom, pa je to jedinstvena prilika za ljubitelje ovog specifičnog jela da se upute na Feštu od puži. Specifično je to jelo koje izaziva polarizaciju kod gurmana - ili ga voliš ili ne podnosiš.

Vrijedna su Galižanke Angela Demoro, Patricija Duras i Mirjana Hrelja pripremile šugo od 40 kilograma ciocha kako se ovdje nazivaju puževi vinogradari koji se upotrebljavaju za jelo. Uz 12 kilograma šalše i 15 kilograma kapule neizostavan je i začin bružola, biljka specifičnog okusa nalik na mentu koja daje jelu posebnu aromu. Serviralo se kao i obično, uz palentu.

Po ovoj pripeci puževe nije bilo moguće sakupiti oko Galižane u dovoljnim količinama, pa su nabavljeni kod uzgajivača Helicultura iz Matulja. Cioche su ovoga puta zbilja bile dobre, komentirali su znalci galižanski specijalitet. Prodano je svih 500 porcija u rekordnom roku po cijeni od 30 kuna za porciju unatoč prigodnoj ali preglasnoj glazbi za ples grupe Point koji su nastupali na igralištu.

Bila je to završnica cjelodnevne galižanske fešte koja je započela još u jutarnjim satima biciklijadom u dužini od 20 kilometara i skraćenom rutom od pet kilometra za mlađe. Inspirirani puževima održano je i natjecanje u najsporijoj vožnji na 20 metara. Djeca su se zabavljala igrom u potrazi za pužem i u kreativnoj likovnoj radionici. Balinjerade su popularne u zadnje vrijeme pa se tako i niz galižansku ulicu spustio priličan broj raznih karića domaće proizvodnje. Prvo je mjesto pripalo najbržem Ivanu Pavletiću, drugo Robiju Simonelliju, a treće Matteu Moscardi.

Vladimiro Gagliardi je predstavio knjigu "Puževi iz polja u tanjur".

Tijekom večeri u sklopu zabavnog programa bilo je natjecanje u čišćenju puževa, a kao završnica izvučeni su nagradni brojevi tombole. Puževi su i ovdje sačinjavali nagradni fond, ovog puta bile su to tri skulpture od stakla.

Feštu od puži organizirala je Zajednica Talijana iz Galižane, Nogometni klub iz istog mjesta uz podršku


Podijeli: Facebook Twiter