Prodano 600 tisuca tona nafte manje nego 2009. godine

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Visoka cijena goriva natjerala je vozace na još manje vožnje u automobilima. Trecu godinu zaredom, kažu u HUP-ovoj Udruzi trgovaca naftnim derivatima, pada prodaja derivata na domacim benzinskim crpkama, što potvrduju i neslužbeni podaci o proracunskim prihodima iz trošarina na naftne derivate.

Razlog tome je preskupo gorivo, koje ce, moguce, s trošarinama vracenim na stari, veci iznos, iduci tjedan opet poskupjeti, ali i cjelokupno loše stanje u gospodarstvu, koje i samo troši sve manje.

Prema neslužbenim podacima, od pocetka sijecnja do kraja lipnja ove godine u državnu se blagajnu od trošarina na derivate slilo oko 2,5 milijarde kuna, što je za oko 200 milijuna kuna manje nego u prvoj polovici prošle godine, i otprilike sedam posto manje od onoga što je država za prvu polovicu godine planirala.

"Tržište naftom i naftnim derivatima bilježi kontinuiran pad od 2009. godine, tako da je u ovoj godini potrošnja pala ispod tri milijuna tona, dok je u 2009. iznosila 3,6 milijuna tona. Ovaj pad nije samo posljedica cijene goriva nego ukupnih gospodarskih aktivnosti", isticu u HUP-ovoj Udruzi trgovine naftom i naftnim derivatima. (B. M. P./Novi list)


Podijeli: Facebook Twiter