Prodana rovinjska Lanterna

Zgrada Lanterne dugo je propadala  (N. ORLOVIĆ RADIĆ)
Zgrada Lanterne dugo je propadala (N. ORLOVIĆ RADIĆ)

Nakon provedenog natječaja objavljenog krajem prošle godine, prodana je nekretnina Lanterne po cijeni od 5.866 milijuna kuna. Na natječaj je pristigla tek jedna ponuda, i to poduzeća IRIGEM d.o.o. iz Rovinja, a za dovršenje procedure sada se čeka potvrda Gradskog vijeća.

Time će biti okončana četiri desetljeća duga agonija nekad iznimno popularnog prostora smještenog na samoj ivici mora u podnožju crkve sv. Eufemije, danas ruševnog i devastiranog objekta.

Prema našim saznanjima, Lanternu je kupio Giovanni Jannacopulos, vlasnik stana i terase uređenih na krovu nekadašnjeg noćnog kluba. Jannacopulos je vlasnik tvrtke za nekretnine L'Arcobaleno i tvrtke Irigema, škole za profesionalno usavršavanje sa sjedištem u Italiji, nedaleko od Vicenze.

O najmu ili kupnji donjeg dijela zgrade je višekratno pregovarao s gradskim vlastima. Jannacopulus je najavljivao da namjerava u prizemlju otvoriti "tihu" djelatnost - Centar za kulturu i obrazovanje, galeriju te restoran.

Tristo kvadrata u prizemlju prodano je po cijeni od 2.561 eura za četvorni metar, a njegovu je vrijednost odredio sudski vještak. Sredstva od prodaje Lanterne već su predviđena u ovogodišnjem proračunu za nadogradnju područnog vrtića Neven na Valbruni.

Lanterna je bila kultno zabavno mjesto, štoviše "numero uno" na prostorima bivše zemlje. Taj joj je status osigurao rovinjski poduzetnički dvojac Corrado Pellizzer i Sivio Brunelli, koji je nakon prvog kafića Rio bara i pizzerije u Rovinju daleke 1966. u Lanterni otvorio i prvi night bar na ovom području. (N. ORLOVIĆ RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter