Prodan najstariji auto na svijetu - "La Marquise"

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Automobil na parni pogon, predstavljen kao najstariji auto na svijetu koji još uvijek vozi, prodan je na aukciji održanoj u petak navecer u Hersheyu u Pennsylvaniji za 4,6 milijuna dolara, izvijestio je ekonomski portal (CNNMoney).

Aukcijska kuca RM Auctions, procjenjivala je da ce postignuta cijena biti upola manja. To je najveca cijena ikada placena za jedan rani automobil na aukciji. U cijenu je ukljuceno 10 posto "kupceve premije", koja ide aukcijskoj kuci. Ime kupca nije objavljeno.

Automobil je izraden u Francuskoj 1884., oko godinu dana prije nego što su Gottlieb Daimler i Karl Benz u Njemackoj, neovisno jedan od drugoga, izgradili svoje prve automobile na eksperimentalni benzinski pogon.

Parni automobil na cetiri kotaca De Dion-Bouton i Trepardoux, koji je nosio nadimak "La Marquise," prvobitno je izraden za francuskog grofa De Diona, jednog od osnivaca tvrtke koja ga je proizvela.

Pogonjen ugljenom i drvima, trebalo je ložiti vatru u kotlu oko pola sata da bi se dobilo dovoljno pare za vožnju. Najveca brzina bila mu je 61 kilometar na sat. Automobil se približio toj brzini na onome što je RM Auctions opisao kao prvu automobilsku utrku na svijetu, održanu 1887. godine.

Automobil je posljednji puta prodan 2007. za oko 3,5 milijuna dolara na aukciji u Pebble Beachu, u Kaliforniji, jednom od najpoznatijih mjesta za izložbe i aukcije oldtimera u SAD-u.


Podijeli: Facebook Twiter