Prodaju se cipelice iz "Carobnjaka iz Oza"

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Par crvenih cipelica koje je Judy Garland nosila u filmu "Carobnjak iz Oza" za tri mjeseca idu na dražbu i ocekuje se da ce biti prodane za dva do tri milijuna dolara (od 11,1 do 16,6 milijuna kuna).

Radi se o jednom od cetiriju preživjelih parova cipelica korištenih u slavnom filmu i vjeruje se da ih je Judy Garland u ulozi djevojcice Dorothy nosila u sceni u kojoj triput lupi petama kako bi se vratila kuci u Kansas pri kraju filma.

Dražba ce biti održana 16. prosinca u organizaciji aukcijske kuce "Profiles in History" u Los Angelesu. "Ovo je najvažniji filmski rekvizit u svijetu. Nema ništa slavnije. Te cipelice su jedan od najvecih postojecih elemenata pop kulture", kaže vlasnik aukcijske kuce Joe Maddalena.

Jedan par cipelica korištenih u "Carobnjaku iz Oza" cuva se u muzeju Smithsonianu u Washingtonu, drugi je u rukama privatnog kolekcionara, a treci je ukraden iz muzeja Judy Garland u Minnesoti i ne zna se gdje je.

Ovaj cetvrti poznati par pronaden je na skladištu MGM-a 70-ih godina.

Cipele na sebi imaju oznaku #7 Judy Garland i u odlicnom su stanju, izuzev malih ogrebotina na potplati, vjerojatno nastalih tijekom snimanja.


Podijeli: Facebook Twiter