Prodajom zlatnog nakita do novca za hranu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nepunih 600 kuna dobila je naša vremešna sugovornica za zlatni nakit koji je prodala u jednoj od pulskih trgovina za otkup zlata. Dugo joj je to zlato, kaže, stajalo u ladici, a s obzirom na teško vrijeme i malu mirovinu, došlo je vrijeme da proda staru zlatninu i za dobiveni novac pocasti svoju obitelj malo vecim komadom mesa, a sebi možda kupi koju sitnicu.

Jedino što je zadržala je stari prsten i to ne zato što se od njega nije mogla rastati, vec zato što su u trgovini zatražili da sama s njega skine cirkon i da ce ga tek onda uzeti, jer oni to ne rade. Buduci da joj je bilo žao uništiti lijepi kamen, nije to ucinila, vec je prsten vratila u kutiju. Možda do neke iduce prilike, nikad se ne zna, ispricala nam je sugovornica sliježuci ramenima.

Mnogi od gradana koje smo zatekli tijekom našeg jucerašnjeg obilaska trgovina koje otkupljuju zlato i srebro rekli su nam da ih je na prodaju natjerala sila. Uglavnom su nezaposleni ili s vrlo malim primanjima pa prodajom nakita krpaju kucni budžet. Puno je manje onih koji zlato prodaju jer im stoji u ladicama i ne znaju što ce s njim. Nije im žao, kažu nam, jer to su stvari koje više nitko ne koristi, a šteta je da skupljaju prašinu.

Kako saznajemo, isplata u novootvorenim pulskim trgovinama za otkup zlata i srebra je promptna, što je ocito mamac za gradane sve pliceg džepa. Vidljivo je to i po broju novootvorenih prostora iskljucivo za otkup zlata. Ima ih pored tržnice, kod kazališta, na Punti... Doduše, otvorene su i nove zlatarnice koje se, osim otkupom, istovremeno bave i prodajom zlatnog i srebrnog nakita. Posao ocito svima ide jer gradani sve teže žive u jednom od najskupljih hrvatskih gradova.

Cijene otkupa zlata po gramu variraju - ovisno o finoci (karatima) iznose od 63 do 200 kuna. Tako se, primjerice, za jedan prsten težak tri grama od 18 karata može dobiti 429 kuna. Te se cijene odnose na otkup zlata do 50 grama. Od 50 grama nadalje cijene su vece, od 73 do 222 kune pa se tako za gram 18-karatnog zlata umjesto 143 kune dobije 167 kuna.

Srebro se pak otkupljuje po gotovo simbolicnoj cijeni od dvije do tri kune po gramu. To su cijene kastavske tvrtke Auro Domus koja u Puli ima najviše trgovina za otkup. Otkako je prije nekoliko mjeseci stupila na pulsko tržište, otvorila je više od pet trgovina. Ima li interesa, zaposlenici nisu odgovorili zbog cuvanja poslovne tajne, no sudeci po konstantnom povecanju broja trgovina, posla itekako ima.

Zlato inace slovi kao najsigurnija investicija pa ne cudi stoga da se biznis s otkupom isplati te da je sve više onih koji se na takav biznis odlucuju. Cijena zlata u stalnom je porastu pa je tako u studenom iznosila cak 1.065 eura po unci (unca 31,1035 grama). Prepoznali su to i pulski zlatari pa se ovih dana, na gotovo svakoj "staroj" zlatarnici može vidjeti i natpis "otkup zlata". Doduše, zlato se kod njih oduvijek moglo prodati, no za gram se dobivalo manje negoli kod današnjih otkupljivaca. Hoce li zlatari odsad pratiti tržište te izjednaciti cijene, odnosno smanjiti cijene svojih proizvoda, vidjet cemo. Zlatari, naime, gram nakita od, primjerice, 14-karatnog zlata prodaju za 350 pa sve do 400 kuna. (Nera SOFTIC)

 


Podijeli: Facebook Twiter