Prodajom iPhonea Apple premašio ocekivanja

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Najvrednija svjetska kompanija Apple izvijestila je o snažnoj prodaji pametnih telefona iPhone u prvom ovogodišnjem tromjesecju te o poslovnim rezultatima iznad ocekivanja analiticara na Wall Streetu.

Tehnološki div Apple izvijestio je kako je u prva tri ovogodišnja mjeseca prodao 35 milijuna iPhonea, gotovo dva puta više nego prije godinu dana, premašivši ocekivanja analiticara.

Neto dobit kompanije u tom je razdoblju dosegnula 11,6 milijardi dolara ili 12,30 dolara po dionici. To je gotovo dvostruko više u odnosu na 6 milijardi ili 6,40 dolara po dionici ostvarenih prije godinu dana.

Prihod te kompanije iznosio je 39,2 milijarde dolara, što je rast za 59 posto u odnosu na godinu ranije. Analiticari su ocekivali da ce prihod dosegnuti 37 milijarde dolara.

Medutim, Appleova prodaja iPad-ova bila je manja od ocekivanja, u visini od 11,8 milijuna komada. No, to je cak dva i pol puta više nego u istom tromjesecju godinu prije.

Prodaja Mac-ova bila je tek neznatno ispod ocekivanja i dosegnula je 4 milijuna komada. To je za 7 posto više nego prošle godine. U meduvremenu, ukupno tržište osobnih racunala poraslo je za otprilike 2 posto.

Tržišna kapitalizacija Applea sada iznosi 559 milijardi dolara. Druga najvrednija svjetska kompanija, Exxon Mobil vrijedi 407 milijardi dolara. (Hina/Reuters)


Podijeli: Facebook Twiter