Prodajom imovine isplatiti vjerovnike

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Vjerovnici Uljanik TESU Rasklopnih uredaja i automatike (RUA) su na današnjem rocištu na Trgovackog suda u Pazinu jednoglasno prihvatili prijedlog stecajne upraviteljice Vlaste Majstorovic da se proda imovina društva te da dobivenim novcem isplate vjerovnike. Vrlo je nezavidna situacija u kojoj su se našli vjerovnici tog društva jer cak 15,57 milijuna kuna iznose prijavljena potraživanja 83 vjerovnika. Stecajna upraviteljica je otkrila da nakon isteka roka za prijave tražbine (13. kolovoza) zaprimila još sedam prijava te da ih još ocekuje. Odnosno, prema njezinoj posljednjoj procjeni društvo je ukupno dužno cak 16,7 milijuna kuna, a ima tek 1,9 milijuna kuna imovine, ali je pitanje koliko ce uspjeti naplatiti njezinom prodajom. Dakle, nakon što se naplate vjerovnici iz prvog naplatnog reda, država i radnici, bivšim poslovnim partnerima koji su prijavili vecinu od 16,7 milijuna kuna ostale bi tek mrvice.

Zbog toga su bivši poslovni partneri TESU RUA-e predložili sucu Trgovackog suda Damiru Rabaru da njihova potraživanja pretvori u vlasnicke papire cime bi vjerovnici postali vlasnicu tog društva koje bi nastavilo suradnju s Uljanik Brodogradilištem. Bio je to prijedlog Uljanik Handel GmbH iz Münchena, Mehanike - Bravarije i Uljanik TESU - Elektronike. No, od toga su jucer odustali nakon što je sudac procitao dopis koji je istog dana dobio od Brodogradilišta. U njemu je navedeno da ne mogu nastaviti s proizvodnjom u TESU RUA-i.

Da nema nikakve šanse da se spasi tvrtka najbolje je opisala stecajna upraviteljica koja je rekla da im se nudi mogucnost poslovne suradnje s brodogradilištem Kraljevica. No, kako bi ga mogli realizirati trebali bi nabaviti materijal vrijedan 200 tisuca eura.

- U trenutku dok imamo više od 16 milijuna kuna duga kojeg nemamo kako podmiriti nemoguce je da nas netko financira taj za iznos, zakljucila je Vlasta Majstorovic. Nemogucnost da naplate svoja potraživanja toliko je iziritirala vjerovnike da su rocište iskoristili da ispovijedaju svoje loše iskustvo s TESU RUA-om. Iznijeli su kako su direktori te tvrtke krivi što su je doveli do tog stanja te da su dug od 16 milijuna kuna ostvarili u svega cetiri godine poslovanje, odnosno otkako je tvrtka izdvojena iz Uljanik TESU-a d.d. Opisivali su da su za takvo što krivi i celnici Uljanik Brodogradilišta koji su trpili ponašanje celnika TESU RUA-e.

- Prije nego što je završila u stecaju ta je tvrtka godinama dobivala posao od Brodogradilišta. No, kako nije imala novca za kupnju materijala uvjetovala je završetak posla tako da je ucjenjivala svog partnera posudbom novca. To je trebalo kad tada zaustaviti stoga je logicna odluka Brodogradilišta da prekine suradnju s TESU RUA-om i pronade novog partnera, rekao je Dario Štifanic, direktor Uljanik Handel, drugog najveceg vjerovnika koji je prijavio 1,76 milijuna kuna potraživanja. Da se tako poslovalo u TESU RUA-i potvrdila je i stecajna upraviteljica Vlasta Majstorovic. Štifanic je na koncu je porucio sucu da ukoliko se kriza nastavi da ce se još cešce naci na sudu kod njega s istim problemom, aludirajuci da bi moglo biti još stecaja tvrtki poput TESU RUA-e.

- Celništvo TESU RUA-e nas je mamilo da suradujemo s njima i nama stvaralo nove dugove koje nikad necemo naplatiti. Rukovodstvo je istovremeno tajilo velike gubitke tvrtke, a to su elementi krivicnog dijela, rekao je Boris Peruško iz tvrtke Angro. Josip Valecic iz Ultrasona je naveo da je njima na taj nacin u TESU RUA-i ostalo zarobljeno 353 tisuce kuna što bi za njegovu tvrtku moglo znaciti propast.

Stelio Buric, direktor Uljanik TESU - Elektronike je zakljucio da nema smisla pokretanje proizvodnje u TESU RUA-i jer ni narednih 500 godina nece uspjeti popraviti ono što je netko upropastio u protekle cetiri godine. U zakljucku je stecajna upraviteljica rekla da pregovara da se smanje troškovi TESU RUA-e koji sada iznose 70 tisuca kuna mjesecno.

- Za pocetak bi objekt vratili koji je koristila tvrtka. Rijec je o objektu TESU-a d.d. kojeg bi dalo na korištenju tvrtki TESU Agregati, zakljucila je stecajna upraviteljica Vlasta Majstorovic. U taj objekt se preselila TESU RUA nakon što su se iselili iz objekta TESU-a d.d. iz Šijane kojeg su prodali Kauflandu koji je tamo izgradio trgovacki centar.

 

 

 

 

 

 

 

Slike:Array ( [0] => Array ( [name] => Array ( [0] => - XL066990.JPG ) [pos] => 1 [caption] =>

Objekt koji je koristila TESU RUA vratit ce TESU d.d. koji ce ga dati na korištenju tvrtki TESU Agregati

B. DANEVSKI

) [1] => Array ( [name] => Array ( [0] => - GL364419.JPG ) [pos] => 1 [caption] =>

E. STRENJA

 

) [2] => Array ( [name] => Array ( [0] => - GL364421.JPG ) [pos] => 1 [caption] =>

Dario Štifanic najavio da bi moglo biti još stecaja poput TESU RUA-e ukoliko se kriza nastavi

) ) \n

Ostali tekst:

 

 

 

Okvir 1

Brodogradilište je sprijecilo da ne bude gore

Iako se otvaranjem stecaja na TESU RUA-om cinilo da je najviše izgubilo Uljanik Brodogradilište, nakon jucerašnjeg izlaganja ostalih vjerovnika cini se da ipak nije tako. Otvaranjem stecajnog postupka banke su naplatile Brodogradilištu 2,5 milijuna kuna s obzirom da je to društvo bilo jamac TESU RUA-i za dva kredita. Uz to, Uljanik Brodogradilište je najveci vjerovnik koji je prijavio 5,27 milijuna kuna potraživanja i da je nastavio poslovanje s TESU RUA-om vjerojatno je da bi taj dug porastao još i više s obzirom na nacin kako je poslovala TESU RUA, a što je jucer opisano na rocištu.

Okvir 2

Tvrtku su upropastili Bašic i Modrušan

Na jucerašnjem rocištu su se mogle cuti svakakve optužbe protiv direktora TESU RUA-e koje su vjerovnici optužili da su glavni krivci za nastalo stanje. Vjerojatno zbog straha nitko od vjerovnika nije spomenuo imena tih ljudi. Oni nisu prikriveni nikakvim velom tajne pa cemo navesti njihova imena koja su dostupna u bazi podataka Poslovna.hr.

Nakon cetverogodišnjeg mandata Luciano Bašic je u studenome prošle godine podnio ostavku i on je ocito najveci krivac koji je tvrtku doveo u sadašnje katastrofalno stanje. No, do pokretanja stecaja tvrtku je vodio Branko Modrušan koji je nastavio normalno poslovati kako da se ništa ne dogada i sada doveo mnoge vjerovnike TESU RUA-e pred propast.

Okvir 3

INDI metal zaposlio 13 radnika TESU RUA-e

Tvrtka INDI metal iz Vodnjana je pocetkom godine preuzela poslove koje je radila TESU RUA za Brodogradilište, odnosno izradu rasklopnih uredaja i pultova za brodove. Direktorica INDI metala Marija Nefat kaže da su taj posao dobili na javnom natjecaju te da nakon što su prebrodili porodajne muke posao fantasticno funkcionira. Dodala je da su zbog toga zaposlili 13 radnika TESU RUA-e, jer nisu imali dovoljno svojih.

 


Podijeli: Facebook Twiter