Prodajna izložba slika za Kucu svjetla

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Prikupljanje novca za dovršetak projekta Kuce svjetla u izletištu slijepih Cukrici nastavlja se u subotu velikom prodajnom izložbom. Od 12 sati nadalje u izletištu u Cukricima moci ce se kupiti više od 200 umjetnickih djela hrvatskih autora po fiksnim cijenama od 500 do 4.000 kuna, najavio je predsjednik Udruge slijepih Istarske županije Zlatko Kuftic. Uz prigodnu zakusku koja ce biti priredena za uzvanike zahvaljujuci brojnim sponzorima, prisutne ce na izložbi zabavljati Duo Magnolija i Todor.

- Ova humanitarna akcija nastala je zahvaljujuci slikaru ?uki Siroglavicu i udruzi HumanaArt koji su do sada organizirali vec devet ovakvih akcija za razne udruge, a sada evo i za nas. Drago mi je što su se naši umjetnici odazvali u ovako velikom broju, a doznao sam da se neki i dalje javljaju unatoc tome što je katalog slika koje ce se moci kupiti na izložbi vec gotov.

Ocekujemo da ce se našem pozivu odazvati oko 400 uzvanika, od clanova Lyons i Rotary kluba, clanova obrtnickih i gospodarskih udruženja, preko nacelnika, clanova opcinskih i gradskih vijeca te gradonacelnika do saborskih zastupnika. Ukoliko ne uspijemo prodati sve slike i radove, oni ce ponovo ici na prodaju putem drugih medija, rekao je Kuftic.

Planirani prihod od prodajne izložbe je 250.000 kuna, koje su udruzi neophodne za izgradnju objekta od oko 300 cetvornih metara u Cukricima u kojem bi se nalazio sanitarni cvor, kuhinja, sala za edukacije i radionice, mala sala za društvene igre, a u jednoj prostoriji imaju namjeru organizirati mali muzej u kojem bi bili izloženi predmeti i slike vezani uz razvoj pomagala za slijepe i slabovidne osobe.

Za gradnju objekta vec imaju ponudu sedam gradevinskih tvrtki te bi radovi mogli poceti uskoro, buduci da je dosadašnjim humanitarnim akcijama vec prikupljeno oko 400 tisuca kuna.

- Po troškovniku nam za cijelu investiciju treba 800 tisuca kuna, pa bi nakon ove prodajne izložbe, ukoliko ona bude uspješna kao što ocekujemo, cijeli projekt mogao završiti velikim humanitarnim koncertom zvijezda domace glazbene scene koji bi se trebao održati u pulskom Domu sportova krajem listopada, a prenosio bi ga HRT.

Buduci da ce planirani objekt i njegov okoliš trebali biti prilagodeni svim osobama s invaliditetom, kao što su vec prilagodene postojece pješacke staze u izletištu, nadamo se da ce Cukrici uskoro postati edukacijsko-rehabilitacijski centar. Kad bi jednog dana u Cukricima nastao dom za starije osobe s invaliditetom, to bi bilo ostvarenje naših snova jer bi im se na taj nacin uvelike olakšao i uljepšao život u poznim godinama, istaknuo je Kuftic.


Podijeli: Facebook Twiter