Prodaje se Vjesnik

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Uprava Narodnih novina objavila je u srijedu prodaju Vjesnika uz uvjet da novi vlasnik najmanje dvije godine nastavi izdavati list, preuzme svih 98 zaposlenika i ponudi bankovno jamstvo od gotovo 14 milijuna kuna, na koliko su procijenjeni njegovi dugovi.

Kupac treba preuzeti i obvezu da bez odobrenja Narodnih novina trecoj osobi 24 mjeseca nece prenijeti poslovni udjel tvrtke ili nakladnicka prava te žig Vjesnika.

Ponuda za kupnju Vjesnika mora sadržavati podatke o ponuditelju, izjavu ovlaštene osobe ponuditelja o ispunjenu spomenutih uvjeta te, ako je rijec o stranom ponuditelju, BON 1 ili drugi odgovarajuci dokaz o bonitetu.

Ponude treba dostaviti najkasnije do 10. travnja ove godine na adresu Narodnih novina, kada ce biti i otvorene, a zakašnjele ili napotpune ponude odbacit ce se kao neuredne. O rezultatima odabira ponuditelji ce biti obaviješteni osam dana od otvaranja ponuda.

Najpovoljnijom ponudom smatrat ce se ona koja vecim novcanim iznosom ili provjerenim bonitetom jamci ispunjenje uvjeta, pri cemu Narodne novine zadržavaju pravo neprihvacanja nijedne prispjele ponude, stoji u pozivu koji je danas objavljen u Vjesniku.

Zamjenica predsjednika HND-ovog ogranka u Vjesniku Iva Borkovic kazala je Hini kako je zabrinjavajuce što se u javnom pozivu ne navodi razdoblje na koje novi vlasnik Vjesnika mora preuzeti i zadržati svih 98 zaposlenih. Podsjeca da je u slucaju Slobodne Dalmacije to bio rok od pet godina, a kod rijeckog Novog lista tri godine.

I predsjednik HND-a Zdenko Duka smatra kako je neprihvatljivo da nije odreden rok u kojemu eventualni novi vlasnik mora zadržati zaposlene.

- Nije jasno tko bi uopce pod objavljenim uvjetima mogao preuzeti list koji nema tiražu, a mora zadržati sve zaposlene i podmiriti 14 milijuna kuna duga, kazao je Hini Duka koji sumnja da je možda rijec o nekoj vecoj internoj igri koju u ovom trenutku ne može dokuciti.

- Ne mogu se oteti dojmu da je tu rijec o kupnji za nekog i u ime neceg drugog jer kome se isplati kupiti ovakav Vjesnik, kazao je Duka.

Mediji su nedavno nagadali da je u igri za kupnju Vjesnika britanski investicijski fond Oak Investment Management Group koji vodi Nikola de Frankopan za kojega je lani zatražena istraga zbog sumnje da kao vlasnik propale brokerske kuce Apex vrijednosnice nije otplatio kredit Šted banci.

Nikola de Frankopan pripada obitelji koju su mediji prozvali i lažnim Frankopanima jer nema dokaza da potjece od povijesne plemicke obitelji.


Podijeli: Facebook Twiter