Prodaje se Radio 101

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Radio 101 ide na prodaju, odlucila je danas vecinom glasova skupština vjerovnika Radija 101 u stecaju koja je održana na Trgovackom sudu. Stecajni upravitelj Maroje Stjepovic ocekuje da bi natjecaj za najboljeg ponudaca mogao biti objavljen za 20-ak dana, nakon što vještak za marketing i medije procijeni vrijednost radija, a Agencija za elektronicke medije izda suglasnost za prijenos koncesije.

Vjerovnici su donijeli odluku da radio nastavi s radom te da se postojeca tvrtka i brend Radio 101, s cjelokupnom pokretnom imovinom, autorskim pravima, žigom i koncesijom prenese u novo poduzece i ponudi na kupnju domacim tvrtkama registriranima za djelatnost radija, uz uvjet da novi vlasnik zaposlenicima ponudi ugovore o radu na neodredeno vrijeme.

"Brend je najvredniji dio stecajne mase radija te je uz procjenu njegove vrijednosti i prijenos koncesije, za cije oduzimanje nema razloga, prodaja poduzeca najbolje rješenje za vjerovnike i zaposlenike", ocijenio je Stjepovic.

Skupština je prihvatila prijedlog stecajnog upravitelja da se radi nastavka emitiranja radijskog programa angažiraju 22 zaposlenika s ugovorom o radu na minimalnu placu i 10 honorarnih suradnika te je prihvaceno izvješce o financijskom stanju nakon pokretanja stecaja u sijecnju ove godine.

Utvrdeno je da ukupni dugovi radija prema vjerovnicima, bivšim radnicima i poslovnim suradnicima do danas iznose 26 milijuna kuna, dok je ukupna imovina koja ulazi u stecajnu masu oko 12 milijuna kuna.

Stecajni upravitelj procjenjuje da je od toga moguce naplatiti 7,5 milijuna kuna cime bi se podmirio veci dio radnickih potraživanja, dok ce vjerovnici tvz. drugog platnog reda, poput države, banaka i tvrtki uspjeti, smatra on, naplatiti svega 2 do 5 posto svojih potraživanja. Stjepovic navodi i da radio istodobno potražuje 10 milijuna kuna, ali je više do 90 posto tog novca nenaplativo zbog zastare ili nepostojanja dokumentacije.

Zaposlenici, cije se tražbine krecu od nekoliko tisuca do više stotina tisuca kuna, ukupno potražuju 7,6 milijuna kuna, dok ukupna potraživanja onih iz drugog platnog reda dosežu 18,5 milijuna kuna. Najveci vjerovnik je Ministarstvo financija s 9,7 milijuna kuna, a tu su, medu ostalim, i Hypo banka sa skoro tri milijuna kuna te Hrvatsko društvo skladatelja-ZAMP sa milijun i pol kuna.

Stjepovic je izvijestio da je radio od pokretanja stecaja prihodovao 294 tisuce kuna te da je zamjetan rast prihoda ostvaren u ožujku pa je s današnjim danom on dosegnuo 187 tisuca kuna i skoro pokrio mjesecne potrebe radija koje iznose 200 tisuca kuna. Ocekuje da ce prihodi iducih mjeseci dodatno rasti.

Ocijenio je da su Radio 101 u današnju situaciju dovele potpuno nekompetentne bivše uprave, koje su svojim potezima - lažnim prikazom financijskog stanja, gomilanjem dugova te preuvelicavanjem potraživanja, nacinile niz prekršajnih djela, a postoje indicije, rekao je Stjepovic, da su pocinile i neka kaznena djela.


Podijeli: Facebook Twiter