Prodaje se projekt golfa na Marleri?


Prodaje se projekt izgradnje golf igrališta na Marleri, tvrde naši pouzdani izvori. Doduše, u tvrtki Globe Trade Centre (GTC), koja je većinski vlasnik nositelja projekta, firme Marlera golf LD, to stalno demantiraju.

Generalni direktor GTC-a za Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu Arn Willems jučer nije htio ni demantirati ni potvrditi prodaju. Na naše je upite o prodaji tek kratko odgovorio da "svi interesenti rade sve što je u njihovoj moći ne bi li osigurali da se projekt na Marleri realizira".

Willems ne želi potvrditi ni da je nedavno održan sastanak u Ministarstvu turizma upravo na temu golfa na Marleri. Investitoru je pritom, neslužbeno doznajemo, poručeno da neće biti produžavanja nikakvih rokova te da gradnja mora početi. I sam je ministar Veljko Ostojić u nedavnom razgovoru za Glas Istre rekao da je, što se dokumentacije tiče, spreman te da je sada sve na investitoru.

Navodno su na tom sastanku u Ministarstvu predstavnici GTC-a obznanili da prodaju projekt, ali po, smatraju ljudi u Ministarstvu, nerealno visokoj cijeni, koja je za milijune eura viša od onoga što je ta tvrtka dosad uložila ne bi li započela gradnju golf igrališta na jugu Istre.

Očito je da se GTC-u ne žuri s prodajom, ali rokovi im kucaju na vrata. Zato smo Willemsu uputili pitanje što će se dogoditi ako Ministarstvo odluči s njima raskinuti ugovor zbog nepoštivanja rokova gradnje te hoće li to značiti propast cijelog projekta. Odgovor, nažalost, nismo dobili.

U svibnju nam je, međutim, Dražen Ladić, idejni začetnik projekta i suvlasnik tvrtke Marlera golf LD, priznao da traži nove investitore. Jučer nam, pak, nije želio ništa izjaviti. Za sve nas je upite preusmjeravao na GTC, odnosno Willemsa, ponovivši tek da on ne izlazi iz projekta.

Koncem svibnja nam je ližnjanski načelnik Srećko Ševerlica rekao da su investitori dali garanciju Vladi da će u roku od dvije i pol ili tri godine završiti izgradnju, a rokovi su im, prema njegovim riječima, počeli teći koncem prošle godine. Tada je na Marleri i ograđeno buduće gradilište, dovezen je kontejner za radnike, koji je ubrzo povučen. U jednom su trenutku čak stigli i bageri, ali sve je to bilo kratkog daha. Radovi, koji zapravo nisu ozbiljno ni počeli, ubrzo su obustavljeni.

Doduše, investitor je dosad poštovao sve svoje obaveze, pa je tako Općini Ližnjan već platio komunalnu naknadu, no pitanje je može li poštivati i onu ugovornu obavezu o rokovima gradnje. Navodno je na sastanku u Ministarstvu investitor obznanio da nema novca za nastavak projekta. Podsjetimo da smo, pišući o toj temi, objavili podatak s web-stranica GTC-a o gubitku od 338 milijuna eura koji je ta tvrtka ostvarila u prošloj godini. (B. ŽIŽOVIĆ, B. BAN)


Podijeli: Facebook Twiter