Prodaje se otok Poveglia u venecijanskoj laguni

Poveglia - idiličan otok krvave prošlosti
Poveglia - idiličan otok krvave prošlosti

Otok Poveglia nalazi se na jugu lagune između Venecije i ulaznog kanala u lagunu poznat kao Malamocco (najstariji ulazni kanal u lagunu). Ukupna površina otoka (u biti radi se o tri povezana otočića) iznosi 7,25 hektara.

Na otoku se nalazi 11 izgrađenih objekata iz doba kada je na otočiću djelovao lazaret i kada su se na njemu (tijekom osamnaestog stoljeća) smještavali mornari u karanteni prilikom ulaza u Veneciju. Na dobroj je poziciji pored Lida, smješten u kanalu Canalorfano ili pak u prijevodu kanal siročadi s obzirom da se tu, prije tisućite godine, dogodila krvava bitka između Venecijana i Franaka koji su pokušali s mora osvojiti mladu republiku.

Tijekom dvadesetog stoljeća otok je ostao zapušten, a u zadnjih trideset godina pokušala se riješiti budućnost otoka raznim turističkim projektima koji su svi propali i sada se država odlučila

osloboditi tereta i osmislila natječaj za dodjelu otoka na 99 godina najma.

U Veneciji se digla pobuna, osnovana je udruga građana koja pučanstvu nudi zanimljiv program: nastup na natječaju uz prethodno osnivanje tzv. public company (javno društvo) koji će kapital sakupiti slobodnim pristupanjem svakog građanina uz polog od 99 eura.

Država je odredila minimalni iznos za dobivanje najma, 350.000 eura. Idućeg mjeseca, šestog svibnja natječaj će se zatvoriti i komisija će pristupiti analizi pristiglih ponuda, pobijedit će onaj koji daje više.

Vremena ima malo, ali već nakon prvog dana objave odluke o osnivanju javnog društva preko interneta je pristiglo više od četiri tisuće potpisa podrške inicijativi. Ovih dana organizatori građanskog bunta postavili su četiri mjesta prikupljanja podrške u srcu grada u laguni: građani stanu, prilažu osobne dokumente, potpišu se, uz obvezu uplate 99 eura na posebnom računu i osobno učešće u cilju spašavanja otoka od građevinskih špekulacija.

Prema posljednjim dostupnim informacijama prikupljanje novca obuhvaća i nerezidentne građane: javljaju se sa svih krajeva svijeta, Venecijani emigranti i zaljubljenici u Veneciju i lagunu koji hoće zadržati otok.

I sam je gradonačelnik Venecije Giorgio Orsoni pristupio inicijativi, podržava volju građana i tvrdi da je to trenutno jedini način spašavanja otoka na kojemu se ljeti Venecijani skupljaju, stižu sa svih krajeva kako bi uživali pod sjenom bujne vegetacije. Poveglia je mjesto nedjeljnog piknika, mjesto gdje se autohtoni skupljaju.

Povijesni objekti na otoku nalaze se u teškom stanju i trebat će mnogo truda da bi se zgrade pretvorile u sustav kulturnih ustanova i prihvatnih objekata za omladinu. "99 eura za 99 godina" to je slogan koji je osmišljen da bi se otok Poveglia sačuvao, da bi ostao u okrilju zajednice.

Zvuči nevjerojatno da u vrijeme intenzivnog iskorištavanja Venecije i venecijanske lagune u turističke svrhe, kada se državne kase  svakodnevno pune novcem, država nema druge alternative nego otuđiti mali otočić.

Kažu da je Venecija amblem Mediterana, amblem koji je danas predmet opće rasprodaje od sjevera pa sve do juga, od istoka do zapada, koji najteže doživljava i preživljava europsku gospodarsku krizu, a od aktivnog postao je pasivni kraj koji trpi udarce špekulacija dok mediteranski narodi postupno gube identitet.

Sedmog svibnja znat će se jesu li Venecijani uspjeli sačuvati svoj otok, hoće li na natječaju pobijediti privatne tvrtke koje prate pokret s distance, ili interesi privatnika. (E. VELAN)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter