Prodaje se otok na Plitvičkim jezerima!

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Kanadska tvrtka Private Islands u svoju je ponudu uvrstila dva otoka iz Hrvatske. Jedina svjetska tvrtka u svijetu specijalizirana za posredovanje u kupoprodaji i iznajmljivanju otoka kupcima nudi Štefanijin otok u Nacionalnom parku Plitvička jezera te otok Bijela u blizini Splita. Za otok u plitvičkom jezeru Kozjak vlasnici traže 350 tisuća eura, a uz njega nude i 18 tisuća kvadrata kopna u blizini otoka po istoj cijeni.

Zastupnici Private Islandsa ističu da im je Nacionalni park ponudio i zamjenu posjeda te da je u tom slučaju moguće doći do zemljišta na rubu NP-a, na kojemu je gradnja dopuštena. Private Islands u internetskom oglasu još ističe da hrvatske vlasti ne dopuštaju gradnju na tome području.

Iz korespondencije s Lidijom Bertović, ravnateljicom NP-a, doznajemo da oni nisu znali da je otok stavljen na prodaju, ali i da raspolažu podacima da je otočić u jezeru Kozjak uknjižen kao privatno vlasništvo te da je prodaja na stranici Private Islands Online oglašena u 2011. godini.

"U ovom trenutku provjeravamo još dva ključna podatka koja su nam potrebna za donošenje odluke o daljnjim koracima. U zemljišnim knjigama u Korenici i kroz gruntovnicu želimo utvrditi tko su vlasnici, jesu li strane ili domaće fizičke osobe. Pri stavljaju u prodaju nekretnine u zaštićenom području vlasnik je dužan ponuditi pravo prvokupa u korist RH, županije i općine. Provjeravamo jesu li vlasnici kod pokretanja prodaje poštovali zakonsku proceduru.

Budući da je Ministarstvo zaštite okoliša i prirode ustrojeno 22. prosinca 2011. te da u razdoblju postojanja Ministarstva nije zaprimljena takva ponuda, provjeravamo je li takav zahtjev upućen ranije Ministarstvu kulture u čijem je sastavu bila Uprava za zaštitu prirode.

Pri odluci o daljnjim koracima vodit ćemo se propisanim zakonskim okvirom, pri čemu je najvažnije da strane fizičke ili pravne osobe ne mogu stjecati pravo vlasništva nad nekretninama u nacionalom parku te da su privatni vlasnici prilikom stavljanja u prodaju nekretnine unutar zaštićenog područja dužni ponuditi pravo prvokupa u korist države, županije i općine", piše u odgovoru koji smo dobili od ravnateljice Lidije Bertović.

Prije šest godina u medijima je objavljena informacija da je Đuro Trkulja, znanstveni novak na novosadskom sveučilištu, s desetogodišnjim diplomatskim iskustvom u UN-u, na nekoliko domaćih i inozemnih web-stranica ponudio na prodaju zemljište u NP Plitvička jezera.

U oglasu se tada spominjalo da je riječ o jednoj od najekskluzivnijih lokacija u Europi, veličine 3.480 četvornih metara, s pogledom na jezero Kozjak.

Za tu česticu tražio je 5,2 milijuna eura, ali ni u jednom tekstu iz tog vremena nije se spominjalo da se prodaje i otok, pa ostaje upitno je li vlasnik Štefanijinog otoka također Trkulja.

Nekretninu u nacionalnom parku početkom prošlog stoljeća kupio je Đurin pradjed, imućni trgovac tekstilom. Trkulja je u rujnu 2005. godine na Općinskom sudu u Gospiću dobio pravomoćnu odluku kojom je imenovan vlasnikom dijela zemljišta. (Tportal.hr)


Podijeli: Facebook Twiter