Prodaje meteorit za 30 tisuća eura

(M. ANGELINI)
(M. ANGELINI)

Prodaje se sve i svašta, ali da se putem oglasa prodaje meteorit, stvarno je više nego neobično i zanimljivo. Upravo takav oglas objavljen je u Butigi, pa smo njegovim tragom jučer posjetili čovjeka koji ga je objavio. Radi se o Ivanu Horvatu, 66-godišnjem umirovljeniku iz Zagreba koji ima kuću u Šišanu.

- Grumen sam pronašao u šumi kod Novog Marofa prošlog proljeća kada sam brao gljive. Mjesec ili dva kasnije odnio sam ga profesoru Tihomiru Marjancu na Odsjeku geologije na PMF-u u Zagrebu na ispitivanje, gdje je grumen bio do prije nekoliko dana. On mi je rekao da je izvanzemaljskog podrijetla. Nije ga detaljno ispitao jer očekuje neki novi uređaj, a ja sam ga uzeo sa sobom da ga pokažem Koradu Korleviću, rekao nam je Horvat pokazujući nam okrugao grumen, nešto manji od loptice za tenis, a veći od one za golf, protkan crnom materijom, težak 289,7 grama.

Nije nam želio ustupiti kamen da bismo ga pokazali Koradu Korleviću. "A, ne. Može se izgubiti, a vrijedi oko 30 tisuća eura", odgovorio je.

- Uzorak nisam ispitivao jer bih ga morao dijelom uništiti, odnosno razbiti, lomiti ili rezati. Nisam rekao da je to meteorit, već interesantan mineral. Meteoriti imaju u sebi dosta iridija. Kada bi se radilo o meteoritu, ovakav bi uzorak trebao težiti oko kilograma i više, rekao nam je profesor Marjanac.

Korado Korelević, voditelj zvjezdarnice u Višnjanu, nakon što smo mu pokazali fotografije uzorka rekao nam je da se vjerojatno ne radi o meteoritu.

- Sliči sirovom željezu. Sve ovisi o veličini kristala, a ako su ovo što se vidi kristali, može biti interesantno. Može se raditi i o nekom oružju, primjerice topovskom tanetu koje je dugo vremena ležalo u zemlji. Bez detaljne analize ne može se ništa tvrditi, kazao je Korlević.

Enigma radi li se o meteoritu, za sada nije riješena, stoga oprezno pri eventualnoj kupnji zanimljivog grumena. (S. BODLAJ IVAŠIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter