Prodaja vlastitog ulova ribe bez fiskalne kase

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ribari koji na ribarnicama prodaju vlastite ulove bit će oslobođeni izdavanja računa iz fiskalne blagajne. Informacija nije službena, ali dolazi s nekoliko strana i iz različitih izvora, pa je očito da će se u tom dijelu ribarskog poslovanja nešto mijenjati. O toj mogućnosti govorio nam je i Stjepan Nedoklan, predsjednik Ceha ribara Primorsko-goranske županije, iako još nema službene potvrde iz nadležnog ministarstva, rekao nam je on.

Ribari pozdravljaju takve najave, smatraju da ih u tome treba izjednačiti s poljoprivrednim proizvođačima koji prodaju na zelenoj tržnici. Problem je što su već kupili fiskalne blagajne, pa bi to mogao ispasti nepotreban trošak.

Više od korištenja fiskalnih blagajni ribari su usredotočeni na novi Zakon o morskom ribarstvu što ga je Sabor nedavno usvojio po žurnom postupku, a primjenjuje se od dana stupanja Hrvatske u EU.

- Zakon se poziva na mnoge europske uredbe, a gdje su nam njihovi prijevodi, kako ćemo znati što one propisuju. U njemu nema ničega od onog što smo pregovarali osam godina. Što je, na primjer, s derogacijama za male koćare, koja je dozvoljena veličina mreža plivarica, gdje su planovi upravljanja, pitaju se ribari.

Stupanjem u EU hrvatski ribari ostali su bez poticaja, odnosno tržišnih kompenzacija. Sredstva od države i europskih fondova dobivat će ubuduće na drugačiji način, a ne stimulacijom ulova.

- Problem je što u budućnosti ne vidimo ništa što možemo dobiti od države. Neka nam država pomaže na način kako se to čini u Italiji. Tamošnjim ribarima smanjeni su doprinosi za mirovinsko i zdravstveno osiguranje, jasno pod uvjetom da i oni redovno podmiruju svoje obveze prema državi. Također, dobro bi bilo da nas oslobode poreza za repromaterijal, to bi bila značajna pomoć, predlaže Stjepan Nedoklan. (Branko ŠULJIĆ/NL)

VIŠE O OVOJ TEMI ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter