Prodaja najboljih igrača pulska neminovnost

Prvi iz kluba odlazi Sandi Križman (M. ANGELINI)
Prvi iz kluba odlazi Sandi Križman (M. ANGELINI)

Škorić, Sušić, Pauletić, Milenković, Roce, Kovačević, Anđelković, Linić, Eliomar, Rodić i Šehić, uz Kacića, Alimija i Grpca koji su ušli s klupe, bio je sastav Istre 1961 što ga je Igor Pamić 2. travnja 2011. godine suprotstavio Zadru u prvoj utakmici na kojoj je, u svojoj drugoj pulskoj epizodi, vodio "zeleno-žute".

Od tih 14 igrača dvije i pol godine kasnije na "Drosini" se nalazi - nijedan. Ništa čudno, davno su prošla ona vremena kad je neki klub uspijevao nekoliko sezona na okupu održati osovinu momčadi i onda je samo nadograđivati na pozicijama koje bi se, shodno postavljenim ciljevima, u tom trenutku učinile deficitarnim.

 "Kad bi se mene pitalo, onda ni slučajno ne bi smjeli nikoga prodati, već na postojeći igrački kadar dovesti pet igrača koje ja odaberem i garantiram da će Istra 1961 na proljeće izboriti Europu", govorio je unatrag dva dana Igor Pamić, no odmah potom iz usta "diva iz Žminja" stigao je i onaj neizostavni "ali".

Jednostavno, svjestan je i on da su te želje utopija prema kojima je i ona Thomasa Morea bila priča za malu djecu. Nakon što su svi potencijalni sponzori, od kojih su oni pristigli preko "velike bare" izgledali najozbiljniji, ipak odustali od ubrizgavanja svježe financijske injekcije u pulski nogomet, a predsjednik Mihail Ščeglov ulaže u klub koliko ulaže te ga se usto sve rjeđe može vidjeti na pulskoj "bombonijeri", jedini izlaz leži u prodaji igrača. I to onih najboljih.

Prvi koji će tako ove zime napustiti "zeleno-žutu" svlačionicu je, po svemu sudeći Sandi Križman, 24-godišnji Žminjac koji je u redove Istre 1961 stigao točno prije dvije godine. Nije Križmana put odveo u neku od Liga petice, neće na proljeće igrati u nekom od platežno dobro stojećih klubova istočne Europe, "žminjska kobra" svoju će karijeru nastaviti na puno egzotičnijoj destinaciji.

Južnokorejski grad Gwangyang bit će, ako današnji liječnički pregled prođe u najboljem redu, Križmanovo novo prebivalište u kojem će naredne dvije godine braniti boje Chunnam Dragonsa.

Za Križmana, kojem je ugovor istjecao na ljeto, Istra 1961 dobit će odštetu od 300 tisuća dolara i s tim će se novcem na "Drosini" puno lakše disati. Nastavila se tako provoditi klupska politika koju su najbolje oslikale riječi izvršnog direktora Nevena Šprajcera - moramo iskoristiti činjenicu da Igor Pamić ima "nos za igrače" te zna prepoznati mladog, neafirmiranog i prije svega jeftinog nogometaša od kojeg će potom stvoriti ime koje će biti traženo na tržištu.

Neminovnost je da se svake sezone od transfera mora zaraditi barem 30 do 35 posto godišnjeg klupskog proračuna i tom cilju streme svi "manji" klubovi u Hrvatskoj pa tako i Istra 1961. (I. CEROVAC)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter