Prodaja modnih snova

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U nastavku festivala fotografije Rovinj Photodays u galeriji Adris premijerno je otvorena izložba fotografija pod nazivom "Prodaja snova - suvremena hrvatska modna fotografija", koja je okupila najbolje hrvatske modne fotografe i neke od njihovih najuspješnijih radova nastalih u proteklih deset godina.

- Modna fotografija u Hrvatskoj u proteklih deset godina dobiva na važnosti i postaje medijski vidljivija i utjecajnija s pojavom novih manifestacija i magazina posvecenih modi. Autori i autorice zastupljeni na ovoj izložbi - Mare Milin, Ivana Vucic, Marko Grubišic, Mladen Šaric, Bruna Kazinoti i Decker&Kutic - gradili su tu novu hrvatsku modnu scenu, a uz njih je predstavljena i još neafirmirana fotografkinja Sanja Bistricic, izjavila je selektorica postava Sandra Vitaljic uoci otvaranja.

Svi autori, ciji su radovi ukljuceni u postav, razlicitih su senzibiliteta i estetike, a svojim talentom i predanošcu uspijevaju vec godinama prevladavati mnogo slabije produkcijske uvjete od onih koje uživaju njihove inozemne kolege. Zahvaljujuci tome hrvatska modna fotografija uspjela se približiti svjetskim standardima.

Iako utjecaj modne fotografije neprekidno raste, osvajajuci polako svoje mjesto u respektabilnim svjetskim muzejima i galerijama, osobito od 90-ih godina, kod nas dosad nije bilo prilike za njezino ozbiljnije predstavljanje. Stoga ce ovaj putujuci postav obici i druge umjetnicke institucije i galerije. Sljedece odredište je u Muzeju za umjetnost i obrt u Zagrebu ove jeseni.


Rovinj u fokusu fotoizazova

Za publiku i ljubitelje fotografije jucer je najzanimljiviji dio Photodaysa bio ovogodišnji hrvatski kreativni & fotoizazov. Fotografi su dobili deset punktova gdje su mogli fotografirati i snimati videozapise. Za retro fotografiju moglo se uslikati ribara koji popravlja mrežu.

Slikajuci ženu u tradicionalnoj rovinjskoj haljini autori su stvarali street style fotografije. Na gradskoj tržnici, snimajuci rasprave kupaca i prodavacica, nastajale su paparazzo fotografije. Snimali su se i detalji za close-up fotografiju, a postavljena je i ucionica pod vedrim nebom za temu o cjeloživotnom obrazovanju... (Napisao i snimio Aldo POKRAJAC)


Podijeli: Facebook Twiter