Prodaja i iznajmljivanje uz energetski certifikat

Ilustracija (M. MIJOŠEK)
Ilustracija (M. MIJOŠEK)

Nakon ulaska u Europsku Uniju svaka nekretnina koja se prodaje, iznajmljuje ili daje na leasing i veća je od 50 kvadrata morat će imati energetski certifikat na temelju kojeg će se precizno vidjeti koliko u konkretnom stanu ili kući iznose troškovi energije. Novost je što će svi budući kupci i prodavatelji stanova uz kupoprodajne ugovore morati priložiti i energetski certifikat. Iako još točno ni ne znaju što ih sve čeka ulaskom u EU, građani svakim danom otkrivaju nove propise zbog kojih će dodatno morati isprazniti novčanike.

Članica Uprave zagrebačke tvrtke Planetaris koja se bavi certificiranjem zgrada Željka Hrs Borković veli da će putem tog certifikata svaki potencijalni kupac stana odmah znati kakvu energetsku potrošnju može očekivati. Konkretno, koliko se u stanu troši na struju ili grijanje, a kupac nekretnine imati će i uvid u kvalitetu zgrade u pogledu potrošnje energije i budućih troškova korištenja, što može značajno utjecati na samu cijenu nekretnine.

- Certifikate neće morati tražiti vlasnici stanova u novim zgradama (sagrađenim nakon 2010.g.) jer da bi investitori dobili uporabnu dozvolu, za tu su zgradu prethodno morali napraviti certificiranje. Bilo bi dobro da stanari putem svojih predstavnika zatraže zajednički certifikat zgrade, a ne da pojedinačno rade svaki za svoj stan, kazala je Hrs Borković i dodala da će nakon 1. srpnja sve nekretnine koje se oglašavaju i reklamiraju u medijima, morati imati naveden certifikat.

Certificiranje će svakako utjecati na tržište nekretnina, a osim lokacije, pogleda i kvadrature, odsad će biti važno i u kojem se energetskom razredu nalazi kuća ili stan. (D. BAŠIĆ-PALKOVIĆ)

CIJELI TEKST U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter