Prodaja dionica Riviere Porec i Agrolagune?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Vlada je donijela i pravilnik o prodaji dionica i poslovnih udjela u vlasništvu države nakon što je prošli tjedan utvrdila nova pravila za odredivanje cijena nekretnina u državnom vlasništvu.

Javnom dražbom na burzi prodavat ce se dionice i udjeli poduzeca u kojima država ima do 50 posto temeljnog kapitala. Odluke o prodaji imovine nominalne vrijednosti do 100 milijuna kuna donosit ce Upravni odbor Fonda za privatizaciju, a o prodaji imovine iznad 100 milijuna kuna odlucivat ce Vlada.

Dražba ce se odvijati tako što ce se za jedan posto povecavati vrijednost dionica koje prelaze milijun kuna, za 0,25 posto za imovinu cija vrijednost premašuje 10 milijuna kuna te za 0,1 posto ukoliko se prodaje paket dionica vrjedniji od 10 milijuna kuna.

Fond za privatizaciju sastavio je i moguci popis društava iz svog portfelja s kojima bi se moglo ici u dražbu. Na tom je popisu 26 poduzeca s kojima se u ovoj godini trgovalo na burzi. Prema prosjecnim cijenama po kojima su se te dionice prodavale posljednjih mjeseci ukupna vrijednost udjela koje država može prodati je veca od 550 milijuna kuna.

No, najvecu bi zaradu donijela dionica Koncara gdje država raspoloživo za prodaju ima 20 posto dionica koje vrijede oko 250 milijuna kuna. Malo je vjerojatno da ce država prodavati te udjele, no zato bi se mogla «riješiti» udjela u ostalih dvadesetak kompanija u kojima raspolaže s manje od 13 posto vlasništva i za koje bi mogla dobiti oko tristotinjak milijuna kuna.

Na tom su popisu Riviera Porec, Tisak, Atlantska plovidba, Kraš, Kutjevo, Tankerska plovidba... Ima država i manjinske udjele u pedesetak kompanija kojima se u ovoj godini nije trgovalo na burzi, a prema cijenama iz prošle i 2008. godine ukupna je vrijednost oko 220 milijuna kuna. Na listi tih poduzeca su Jadran film, Agrolaguna, hotel Bonavia, gdje država može slobodno prodati 0,05 posto dionica.


Podijeli: Facebook Twiter