Prodaja Cimosa uskoro u završnoj fazi?

Cimosova tvornica Buzet (G. Č. Š.)
Cimosova tvornica Buzet (G. Č. Š.)

Prodaja slovenske grupacije Cimos d.d. - Automobilske industrije Kopar je pitanje dana, prenose neslužbene izvore slovenski mediji navodeći da bi se sporazum između konzorcija najvećih dioničara Cimosa i talijanskog fonda Palladio Finanziara, koji iza sebe ima bogatu povijest uspješnih prestrukturiranja poduzeća iz automobilske industrije, mogao potpisati u idućih desetak dana.

Otvorena pitanja

Palladio Finanziaria sa sjedištem u Vicenzi u vlasništvu već ima dvije automobilske firme; Dynamic Technologies Group in TCH Cogeme, a pridoda li si i najnoviju akviziciju, mogao bi postati jedan od najvećih proizvođač turbopuhala na svijetu.

Prema navodima Društva za upravljanje potraživanjima banaka Republike Slovenije, DUTB-a, Palladio Finanziara je s konzorcijem prodavača Cimosa još u srpnju zaključio ugovor o ekskluzivnim pregovorima potrebnim za sklapanje Sporazuma o kupovini dionica, koji se trebao potpisati najkasnije do 9. rujna. Iako su glavni elementi ključnih transakcijskih dokumenata bili dogovoreni i prije tog roka, trebalo je još provesti razgovore s bilateralnim bankama, a otvorena su navodno i pitanja vezana uz rješavanje nekih Cimosovih sudskih sporova.

Poznato je da je hrvatska Državna agencija za osiguranje štednih uloga i sanaciju banaka podignula tužbu protiv Cimosa Kopar zbog 20,2 milijuna eura duga iz 1999. godine (u što nisu uračunate zatezne kamate). U Cimosu uvjeravaju da pravne analize  ukazuju na to da zahtjevi hrvatske strane nisu utemeljeni. Slovenski mediji međutim nagađaju da bi ukupan iznos uključujući zatezne kamate mogao narasti i do vrtoglavih 50 milijuna eura. Posljedice su to zaduživanja Cimosa kod Riječke banke, s obzirom da je hrvatska agencija preuzela kreditna potraživanja banke nakon njenog odlaska u stečaj. (G. ČALIĆ ŠVERKO)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter