Prodaja Cimosa pod upitnikom

Cimosova tvornica Buzet (G. ČALIĆ ŠVERKO)
Cimosova tvornica Buzet (G. ČALIĆ ŠVERKO)

Prodaja slovenske grupacije Cimos d.d. - Automobilske industrije Kopar talijanskoj tvrtki TCH Cogeme, koja je u vlasništvu talijanskog fonda Palladio Finanziaria, pod velikim je upitnikom zbog tužbe hrvatske Državne agencije za osiguranje štednih uloga i sanaciju banaka (DAB), koja od Cimosa traži povrat 50 milijuna eura, prenose slovenski portali.

Ključni uvjet za finalizaciju kupoprodajnog postupka bio je da talijanski kupac s DAB-om, koji je preuzeo potraživanja Riječke banke, postigne sporazum o povlačenju tužbe, no dosadašnji pokušaji da se to riješi nisu uspjeli.

Kupoprodajni ugovor u listopadu su potpisali glavni izvršni direktor Društva za upravljanje potraživanjima banaka Republike Slovenije (DUTB) Imre Balogh, predsjednica uprave Slovenskog državnog holdinga (SDH) Lidia Glavina i drugi vlasnici Cimosa, te glavni izvršni direktor TCH Cogemea Gino Berti. Vrijednost transakcije iznosi 110 milijuna eura, no prema medijskim nagađanjima kupoprodajna cijena će zapravo biti simbolična, s obzirom će novi vlasnik preuzeti i dio Cimosovih dugova.

Cijeli kupoprodajni postupak planira se dovršiti u prvom kvartalu iduće godine, do kada trebaju biti ispunjeni svi uvjeti, među njima i ishodovanje suglasnosti nadležnih slovenskih agencija, kao i postizanje dogovora s hrvatskom Državnom agencijom za osiguranje štednih uloga i sanaciju banaka, koja je podignula tužbu protiv Cimosa Kopar zbog 20,2 milijuna eura duga iz 1999. godine, u što nisu uračunate zatezne kamate.

Dvije strane još su daleko od dogovora, navode neki slovenski portali koji se pozivaju na informacije anonimnih izvora iz Cimosa i slovenskog Društva za upravljanje tražbinama banaka (DUTB), koje je u ime države preuzelo neke tražbine Cimosa i dio državne imovine.

Iako se iznos koji potražuje hrvatska strana zbog dospjelih kamata u međuvremenu gotovo utrostručio, prema nekim neslužbenim informacijama slovenska strana predlaže izvansudsku nagodbu i spremna je za to izbrojiti svega nekoliko milijuna eura.

U sastavu slovenske grupacije Cimos d.d. - Automobilske industrije Kopar posluju i Cimosove tvornice u Hrvatskoj, koje u Buzetu, Roču i Labinu, odnosno P. P. C.-u kao dijelu grupacije Cimos, zapošljavaju nešto više od tisuću radnika. (G. ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter