Procitajte naše poruke

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"1, 2, 3, 4 - nezaposleni, ima nas još 300.000" glasi jedna od brojnih poruka koje su mladi okacili na pulskim Giardinima u sklopu javnozagovaracke akcije "Send a massage - Poruke mladih", kojom završava manifestacija Dani mladih u Puli.

Njezin je cilj bio davanje prostora za kreativno odašiljanje stavova o mnogim aktualnim društvenim pitanjima nadležnim institucijama i organizacijama. Naime, poruke koje ukazuju na zanemarenost mladih, njihovu želju da im se poštuju prava ili budu doživljavani kao mocni resurs biti njima naknadno poslane.

Citajuci razglednice naišli smo na jednu vrlo interesantnu pricu Hrvatice s americkom adresom koju je prilikom slijetanja u maticnu državu na aerodromu docekala potjernica zbog boravišne takse na iznajmljenu kucu u iznosu od 170 kuna, koju je prošle godine platila u prosincu umjesto u rujnu. Njezinom ogorcenju zbog toga što se institucije bave takvim banalnostima umjesto ozbiljnim problemima nema, naravno, kraja.





Medu porukama ima i onih kojima mladi traže zaustavljanje ratova na bliskom istoku, ali i ukazivanja na necistoce u gradu, cime su se pozabavili gosti iz Finske.

Mogucnost izražavanja stajališta o stanju u državi oduševila je i Zagrepcana Lovru Markovica, koji je zajedno sa Splicaninom Janom Brezicem poželio da isto bude organizirano u drugim hrvatskim gradovima da bi potakli mlade na ukljucenje u politiku.

Ovu je priliku dio sudionika iskoristio i da bi prolaznicima po vec iskušanom receptu pružio besplatni zagrljaj, koji dobro dode osobito onima koji su iz kreveta ustali na krivu nogu ili im je tijek dana uklonio osmjeh s lica. No, mogucnosti dobivanja ove vrste utjehe i ljudske topline nisu mogli odoljeti ni u pravilu bezbrižni turisti.

Višednevnu manifestaciju su s ciljem isticanja važnosti mladih ljudi kao resursa i nositelja društvenog razvoja organizirale udruge ZUM, Metamedij, Casoni Vecchi i Institut, županijsko Vijece mladih te Obiteljski centar Istarske županije, a osim Finaca pomoc je pridružila i zagrebacka udruga Jablani. (I. N. TURKOVIC)

 


Podijeli: Facebook Twiter