"Pročitajte" Joycea pametnim telefonom

O Jamesu Joyceu putem QR koda
O Jamesu Joyceu putem QR koda

Ploča s QR kodom koja sadrži informacije o Jamesu Joyceu postavljena je uoči piščevog rođendana, ispred kafića "Uliks", koji se nalazi upravo u zgradi u kojoj je veliki pisac predavao engleski jezik. Projekt je to Turističke zajednice i Arheološkog muzeja Istre kojom je obilježen Joyceov rođendan (rođen je 2. veljače 1882.) koji ove godine pada u nedjelju.

- Postavili smo ploču s QR kodom, kao što smo ih, u suradnji s Arheološkim muzejom, postavili i na druge muzeje i spomenike u Puli. Na taj način željeli smo turistima pružiti informaciju o Joyceu i njegovom životu u Puli.

Besplatna aplikacija s informacijama preuzima se putem mobitela, kazala je tom prilikom Sanja Cinkopan Korotaj, direktorica pulskog TZ-a. Ujedno se zahvalila Branislavu Bimbašiću, na čiju je inicijativu ispred "Uliksa" postavljen piščev kip, a Pula počela graditi priču o Joyceu i time obogatila svoj turistički proizvod.

Bimbašić je kazao da je priča o Joyceu dio jedne vrlo široke akcije i razmišljanja o tome da Pula zaslužuje puno veću kvalitetu u odnosu na sadašnje stanje.

- To možemo postići jedino time da oživimo stare vrednote, da bi se uklopile u kvalitetu koja će konkurirati mnogim drugim centrima. Otud je i došlo do ideje o postavljanju spomenika. Bilo je ideja i o drugim ljudima, ali nekako je Joyce bio najbliži i mislim da nismo pogriješili jer zaista izaziva veliki interes kod ljudi, rekao je Bimbašić.

Njegova unuka Ivana Vareško, koja je odrastala uz Joycea, čak je i studirala u Irskoj, te pronašla sličnosti između Iraca i Hrvata.

Igor Jurilj, organizator Bloomsdaya, istaknuo je da se ove godine obilježava 110 godina od piščevog dolaska u Pulu, kao i od dana u kojem se odvija radnja romana "Uliks", 16. lipnja 1904.     

- Joyce je u listopadu 1904. stigao u Pulu, gdje se zadržao samo šest mjeseci. Bitno je reći da je za života u Puli počeo pisati prvu priču koja je deset godina kasnije ukoričena u zbirku "Dublinci" čiju stotu obljetnicu slavimo ove godine. Cijela 2014. posvećena je tom velikom jubileju jer se radi o značajnom književnom djelu koje je i nakon sto godina itekako relevantno za književnost, ali i za društvo u Hrvatskoj, Irskoj te cijeloj Europi, rekao je Jurilj.

U fokusu ovogodišnjeg Bloomsdaya, koji će se održati u Puli 16. lipnja, bit će djelo preminulog umjetnika Ivana Ladislava Galete, koji je 45 godina rada posvetio upravo Joyceu.

Iako se program još sastavlja, Jurilj je najavio da će biti bogatiji i drugačiji nego prethodne dvije godine te da će se vjerojatno potaknuti suradnja sa Zajednicom Talijana u Puli. Joycea s Italijom, naime, veže Trst, gdje je završio svoju novelu "Dublinci". (M. VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ; snimio D. MEMEDOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter