Pročistači u Premanturi i na Marleri kičma odvodnje

(Mario ROSANDA)
(Mario ROSANDA)

Manuel Marino, voditelj tima Svjetske banke iz Washingtona za središnju i istočnu Europu, Stjepan Gabrić, viši stručnjak za infrastrukturu u uredu Svjetske banke u Hrvatskoj i Narcizo Dalsaso, voditelj Jedinice za provedbu Projekta zaštite od onečišćenja u priobalnim gradovima u petak su obišli, u pratnji Ede Krajcara, direktora Albaneža d.o.o. za javnu odvodnju i Gorana Buića, načelnika Općine Medulin, sva gradilišta kanalizacije na području općine Medulin.

Ovo je redovan posjet predstavnika Svjetske banke s ciljem praćenja implementacije projekta kako bi se uvjerili u kvalitetu i dinamiku izgradnje fekalne odvodnje, te da je ista u skladu s očekivanjima.

Edo Krajcar je posjetitelje upoznao sa trenutnim stanjem radova na uređaju za pročišćavanje otpadnih voda (UPOV) Marlera koji je namijenjen pročišćavanju otpadnih voda naselja Medulin, Ližnjan i Šišan, a koji se financira putem Jadranskog projekta, gdje se polovica iznosa sufinancira kreditom od strane Svjetske banke, 24 posto iz državnog proračuna, 9 posto putem Hrvatskih voda, dok se ostatak financira preko naknade za razvoj koja se prikuplja od krajnjih korisnika. Uređaj čine upravna zgrada, pogonska zgrada i mjerni kanal.

Trenutno se radi na izgradnji upravne i pogonske zgrade. Iskopani su temelji upravne zgrade te je betoniran podbeton ispod temelja, a kod pogonske zgrade je napravljen iskop podruma, izbetonirani su temelji i podrumski zidovi, kao i dio prihvata za otpadne vode iz septičkih jama.

U Pomeru je delegacija obišla gradilište za crpnu stanicu Puč, a zatim su se uputili u Premanturu gdje je u izgradnji uređaj za pročišćavanje otpadnih voda (UPOV) Premantura koji je namijenjen pročišćavanju otpadnih voda naselja Premantura, gdje se istovremeno gradi i podmorski ispust UPOV Premantura dužine 1.040 m koji će biti na dubini od 39 metara.

Kroz izgradnju UPOV-a rekonstruirat će se crpna stanica u Stupicama. Investicija iznosi 7,6 milijuna kuna, a izgradnja UPOV-a Premantura i pripadajućeg podmorskog ispusta financira se putem Jadranskog projekta. (C.B.GALIĆ)

VIŠE PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU OD SUBOTE
 


Podijeli: Facebook Twiter