Pročistači otpadnih voda: Ponude za Projekt Poreč

Budući pročistač otpadnih voda Poreč sjever
Budući pročistač otpadnih voda Poreč sjever

Devet ponuda stiglo je na javni natječaj za izgradnju četiri uređaja za pročišćavanje otpadnih voda i postrojenja za solarno sušenje i kompostiranje mulja, u sklopu Projekta Poreč - sustava izgradnje kanalizacije i uređaja za pročišćavanje, teškog 67,18 milijuna eura, koji se najvećim dijelom financira bespovratnim sredstvima EU-a. Predmet javne nabave ovog natječaja je projektiranje, ishođenje dozvola, izgradnja, dobava i ugradnja opreme, puštanje u pogon, pokusni rad, testovi po dovršetku i razdoblje za obavještavanje o nedostacima za četiri uređaja za pročišćavanje otpadnih voda.

U uređaje će biti ugrađen membranski bioreaktor, odnosno MBR tehnologija, koja omogućava pročišćavanje do trećeg, najkvalitetnijeg stupnja, tako da se voda može ponovno koristiti za navodnjavanje, a imat će ukupni kapacitet 137.500 ekvivalent stanovnika. Cijeli ovaj zahvat također uključuje izgradnju svih pomoćnih objekata, upravno-kontrolnih zgrada i pogonskih objekata, krajobrazno uređenje lokacija postrojenja, dobavu i izgradnju sve potrebne infrastrukture, poput vode, struje, telefonije, izgradnju pristupnih i internih prometnica, radionice za popravke, skladišta, parkirališta, ulazne crpne stanice, objekte ispusta i drugo.

Procijenjena vrijednost radova na ovom natječaju iznosi 290,65 milijuna kuna bez PDV-a, a raspon prispjelih ponuda kreće se od 246 do 465 milijuna kuna, sve izraženo bez PDV-a. Otvaranje ponuda održano je prije nekoliko dana, doznajemo iz komunalca Usluge, a slijedi pregled i analiza prispjelih ponuda u skladu sa Zakonom o uspostavi institucionalnog okvira za korištenje strukturnih instrumenata EU-a.

Naime, Projekt Poreč će se najvećim dijelom financirati iz fondova EU-a, u iznosu od 49,72 milijuna eura ili 74 posto, a preostalih 17,46 milijuna eura osigurat će hrvatska Vlada i resorna ministarstva. Grad Poreč projekt će sufinancirati s osam posto. U projektu uz Grad sudjeluju i općine Tar - Vabriga, Funtana i Vrsar. (V. HABEREITER)

VIŠE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter