Procistac na probnom radu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Gracaški procistac otpadnih voda pušten je u pogon, zapravo u probni rad, a na njega su zasad spojeni samo škola i vrtic koji djeluje u školskoj zgradi. Nakon tromjesecnog probnog rada kojim upravlja rijecki Almes-eko na procistac ce se prikljuciti obiteljske kuce na podrucju Klenja, dijela Gracišca južnije od ceste Pazin – Labin.

Procistac može preraditi 50 prostornih metara otpadne vode dnevno, što je kapacitet potrošnje oko 270 stanovnika, koliko ih otprilike trenutno živi u Gracišcu.

Opcinski nacelnik Ivan Mijandrušic najavljuje da ce nakon gradnje crpne stanice, koja ce prebacivati otpadne vode u cjevovod više razine prema procistacu, poceti gradnja glavnog kolektora starogradske jezgre, za koji je opcina s Ministarstvom mora, prometa i infrastrukture, zapravo s njegovom upravom za otocni i priobalni razvoj, vec potpisala ugovor vrijedan pet milijuna kuna.

- Gradnja ce se vecim dijelom financirati sredstvima Europske investicijske banke (EIB), napominje Mijandrušic.

Cetiri milijuna kuna od EIB-a osigurat ce Ministarstvo, a milijun Opcina. Natjecaj za gradnju kolektora, koja ce poceti iduce godine, provest ce Ministarstvo.


Podijeli: Facebook Twiter