Pročistač gotov do svibnja iduće godine

Ispust na Marleri pušten je u pogon u svibnju (M. ANGELINI)
Ispust na Marleri pušten je u pogon u svibnju (M. ANGELINI)

Što je Općina Ližnjan napravila po pitanju smrada na kanalizacijskom ispustu u moru na Marleri, točno na granici s općinom Medulin, pitao je na aktualnom satu posljednje sjednice vijećnik Zoran Milinković, u međuvremenu izabran za predsjednika Općinskog vijeća.

- Nevjerojatno je da Medulin ispušta sirovu kanalizaciju u akvatorij Općine Ližnjan, u naše more. To smrdi i to traje predugo. Jesmo li mi štogod poduzeli? A govorilo se da će ta otpadna voda služiti za zalijevanje golf terena, rekao je Milinković na sjednici.

Ližnjan - Šišan

Kanalizacijski odvod na Marleri, točnije crpna stanica te kopneni i morski ispust sustava fekalne odvodnje iz Medulina, koji se gradi u sklopu Projekta Jadran, pušten je u pogon u svibnju. No, fekalni ispust još uvijek nema pročistač, a njegova gradnja trebala bi početi na jesen. Na ispust na Marleri u budućnosti će se spojiti i Ližnjan i Šišan, ali je prije toga potrebno izgraditi i kanalizacijsku mrežu na području ližnjanske općine.

I ovaj put, kao i prije dva tjedna kada je Milinković postavio isto pitanje, izostao je konkretan odgovor čelnika Općine Ližnjan. Objašnjenje je na pretprošloj sjednici ponudio pročelnik Dalibor Jukopila navevši da su imali prigovora samo na smrad iz šahtova te da je to riješeno. U srpnju je, rekao je Jukopila, komunalni redar obavijestio o tome medulinsko komunalno poduzeće Albanež, a oni su prekrili otvore, odnosno šahtove koji smrde. No, Milinković smatra da su šahtovi tek manji problem, dok daleko veći predstavljaju fekalije koje nose morske struje.

Trenutno u probi

Da su zaista primili primjedbe, ali samo na smrad iz šahtova, potvrdio nam je i direktor medulinskog Albaneža Edo Krajcar, koji navodi da je ispust još uvijek u probnom radu, a da će uređaj za pročišćavanje biti gotov do sljedeće ljetne sezone.

- Ono što je smrdjelo na šahtovima to smo riješili tako što smo ih prekrili najlonom i šljunkom. Moguće je da se osjete neugodni mirisi dok traju radovi, ali tvrditi da tako jako smrdi su malo zločesti komentari. Tamo nema naselja i ne znam kome bi moglo smetati. Volio bih da mi netko pokaže gdje smrdi. Uskoro počinju radovi na uređaju za pročišćavanje, a do svibnja 2015. trebao bi biti gotov, rekao je Krajcar, navodeći da nakon toga sigurno neće biti primjedbi. (Z. STRAHINJA, snimio Manuel ANGELINI)


Podijeli: Facebook Twiter