Procistac ce sacuvati Lungomare

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Vec se duže od deset godina vodi rasprava o tome gdje bi se trebao nalaziti procistac pulske gradske kanalizacije. I dok jedni kao najizgledniju oduvijek spominju sadašnju lokaciju na Valkanama, drugi, uglavnom stanovnici te cetvrti, zbog toga negoduju. Za nedavne prezentacije Urbanistickog plana uredenja Lungomarea definitivno je postalo jasno da ce on biti na Valkanama. U okolici procistaca planiran je sportski hotel s pet zvjezdica, u samoj šumici brojni sportski i rekreacijski sadržaji, a duž obale manji ugostiteljski objekti.

- Izuzetno je važno istaknuti da je UPU-om Lungomare predvideno zadržavanje sportsko-rekreativne zone. Dakle, prostor ostaje kakav je i danas sa svim svojim društvenim vrijednostima, odnosno obogacuje se novim dodanim vrijednostima. Osnovni cilj i izazov je bio kako smjestiti jedan industrijski objekt u tako vrijedan prostor, a da to ni na koji nacin ne utjece na funkciju i znacaj podrucja za gradane Pule, kaže direktor Herculanee Igor Stari.

U zadnjih 15-ak godina se razmatralo pet potencijalnih lokacija, a to su bile Valkane, Max Stoja, Muzil, Dolinka i Kaštijun. Zakljuceno je da kad bi se uredaj selio s Valkana devastirao bi se i obezvrijedio novi prostor, imali bismo znatne troškove izgradnje i sve to bi iziskivalo preusmjeravanje vec izgradene kanalizacijske mreže, kaže Stari.

- Problem koji se uvijek javljao u raspravama bio je kako jedan uredaj za pocišcavanje smjestiti u atraktivnu zonu namijenjenu sportu i rekreaciji?! S današnjim stupnjem razvoja tehnologije kao i dosadašnjim stupnjem izgradenosti sustava moguce je, uz odredene preduvjete, smjestiti jedno takvo industrijsko postrojenje na lokaciji Valkane, a da ne utjece na znacaj i funkciju tog prostora. U razmatranju su korišteni brojni kriteriji s naglaskom na okolišnu održivost, odnosno biološku raznolikost, krajolik, kvalitetu vode, nasljede, buku i neugodne mirise, vizualni utjecaj, održivost i druge, pojašnjava Stari.

Dodaje da je iz svega kao optimalna lokacija proizašla upravo ona na Valkanama, uz ispunjenje odredenih preduvjeta. Istice da kolikogod je šteta da je izgradnja procistaca odgadana proteklih desetak godina, s druge je strane tehnološki napredak omogucio da Herculanea danas zadovolji sve zahtijevane preduvjete.

- Današnja tehnologija ima daleko efikasnije rezultate procišcavanja, niže troškove i znatno vece ekološke efekte. S danas dostupnim tehnologijama, za razliku od prije desetak godina, moguce je smjestiti uredaj na Valkane na nacin da gradani i dalje mogu uživati u svim blagodatima koje pruža šetnja uz more i mirisna borova šuma... da se gradani mogu opustiti uz more i u šumi, da se rekreativci, biciklisti mogu nesmetano baviti sportskim aktivnostima, da se kucni ljubimci imaju gdje igrati, da se kupaci mogu kupati, a ribolovci spokojno loviti i jesti ribu. I to ce sve ostati ne samo nama, vec i buducim generacijama, istice direktor Stari.

Uredaj ce minimalno biti vidljiv iznad zemlje, a maksimalno ce se zaštititi postojeci zeleni pojas. - Površina uredaja zauzimat ce maksimalno 1,45 hektara bude li se išlo na SBR uredaj, a 0,9 hektara bude li izabrana MBR tehnologija, jer ce veci dio uredaja biti ukopan. Vidljivi dio uredaja bit ce 0,5 hektara, dok je danas 0,7 hektara, a osim toga, iznad ce biti zazeljenjena površina za sportsko-rekreacijske sadržaje. Ugradit ce se tehnologija kojom ce se sprijeciti širenje neugodnih mirisa i buke te minimum prometne logistike. Osiguravaju nam se i izuzetno povoljniji izvori financiranja., kaže direktor.

Za kraj navodi da ovakav pristup uredenju cjelokupnog prostora, ciji je uredaj samo jedan dio, omogucuje gradanima zaštitu tog prostora od daljnje gradevinske devastacije, zadržava se zelenilo, jer bi šuma u sljedecih 15-ak godina nestala. (Sandra ZRINIC TERLEVIC, snimio M. ANGELINI)

Mjesni odbor i udruga gradana prihvatili ideju

Kako saznajemo od Starog, prije javne prezentacije UPU-a Valkane on je prezentiran i clanovima Mjesnog odbora te udruzi gradana koja djeluje na tom podrucju i nakon iscrpnih pojašnjenja oni su prihvatili i prijedlog UPU-a kao i lokaciju procistaca. - Socijalna studija koju je napravila Svjetska banka ukazala je da u gradu Puli samo 17 posto stanovništva zna gdje je smješten današnji uredaj, a da manje od jedan posto gradana zna išta o modernim tehnologijama procišcavanja kao što je predloženo idejnim rješenjem. Stoga se javlja potreba za dodatnom edukacijom naših gradana i objašnjenjima što ce jedna takva investicija donijeti Puli, kaže direktor Herculanee.


Podijeli: Facebook Twiter