Procesija u povodu blagdana Tijelova

(D. MEMEDOVIĆ)
(D. MEMEDOVIĆ)

U povodu blagdana Tijelova, porečki i pulski biskup Dražen Kutleša vodio je večeras svečano misno slavlje u pulskoj katedrali Uznesenja Blažene Djevice Marije. Nakon svečanog koncelebriranog misnog slavlja uslijedila je tradicionalna tijelovska procesija gradskim ulicama kojima su se, uz svećenike, pridružili i brojni vjernici iz svih dijelova grada, kao i brojni turisti. Tijelovska procesija prošla je tako rivom, Ulicom svetog Ivana, potom Ulicom Dubrovačke bratovštine te Scalierovom ulicom, a procesija je završila svečanim blagoslovom ispred crkve sv. Antuna Padovanskog.

Inače, Tijelovo, punim nazivom Svetkovina Presvetog Tijela i Krvi Kristove je katolički blagdan. Slavi se u četvrtak poslije svetkovine Presvetog Trojstva, točnije deveti četvrtak nakon Uskrsa. Radi se zapravo o sjećanju na posljednju večeru na Veliki četvrtak koju je dan uoči svoje muke i smrti Isus održao sa svojim učenicima. Za Katoličku crkvu, svetkovina je, dakle, spomen na ustanovljenje Euharistije na Veliki četvrtak. Tijelovo se jučer tijekom cijelog dana slavilo u crkvama i svetištima diljem Istre.

Blagdan Tijelova tradicionalno se slavi i u drevnom Završju, gdje je misno slavlje vodio župnik Ante Tonči Jukopila. Nakon svete mise vjernici su po tradiciji u procesiji prošli dijelom mjesta i obišli oko župne crkve, noseći cvijeće i listove irisa. Ispred procesije mladi su stazu posipali laticama ruža i drugim cvijećem, a u središnjem dijelu procesije svećenik je ispod baldehina nosio stoljetnu pokaznicu. (S. Z. T., L. J., snimio D. MEMEDOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter