Procesija u čast sv. Servula


Brojni vjernici i građani Buja obilježili su blagdan svog zaštitnika sv. Servula (San Servolo), sveca iz 3. stoljeća koji se slavi u Istri i Trstu, posebice u Bujama. Po tradiciji, u Bujama se sv. Servul slavi prve nedjelje nakon kalendarskog blagdana (24. svibnja). U župnoj crkvi koja nosi ime zaštitnika Buja i cijele župe koncelebriranu misu predvodio je novigradski župnik Luka Pranjić, u pratnji mjesnog župnika don Mladena Milohanića i drugih svećenika.

Prethodila je procesija od crkve Majke Milosrđa do župne crkve, a prije toga je na Trgu slobode obavljen tradicionalni blagoslov grada, polja i vinograda, kojim se zazivaju plodnost polja, mir i sreća svim ljudima. U procesiji su kroz stari dio grada obnovljeni veliki srebrni kip sv. Servula iz 19. stoljeća i novu zastavu nosili mladići u nošnjama nekadašnjih bratovština, a iza njih najmlađi u odjećama paževa, prvopričesnici, Limena glazba i drugi sudionici. Održan je i tradicionalni likovni natječaj, izložba kolača i drugi sadržaji.

Sv. Servul je jedan od zaštitnika Trsta, gdje je rođen, a još kao mladić napustio je grad da bi se povukao u pećinu na Krasu, gdje je jedno vrijeme proveo u samoći i molitvi. Vratio se u Trst gdje je počeo činiti čuda te je preobraćivao mnoge žitelje na kršćanstvo zbog čega je osuđen i mučen, a zatim i ubijen izvan grada. Njegove se relikvije čuvaju u katedrali sv. Justa u Trstu. Kasnije je postao zaštitnikom i grada Buja. (L. JELAVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter