Proces protiv Kajina protuustavan?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Sudac opcinskog suda u Buzetu Igor Materljan zakazao je za 28. sijecnja izricanje presude saborskom zastupniku Damiru Kajinu kojeg je za naknadu štete tužio HRT, bez obzira na to što je cijeli sudski postupak protiv njega po mišljenju releventanih ustavnih strucnjaka protuustavan.

Naime, HRT tuži Kajina zbog klevete, zato što je u Saboru u travnju 2009. izjavio da se "na HRT-u kupuje gotovo svaka emisija, od Lica nacije do Poslovnog kluba", iako Ustav jasno kaže da zastupnik ne može odgovarati za ono što je izrekao u Saboru.

"Zastupnik ne može biti pozvan na kaznenu odgovornost, pritvoren ili kažnjen za izraženo mišljenje ili glasovanje u Hrvatskom saboru", piše u clanu 76. stavak 2. Ustava Republike Hrvatske.

Kajin je sudu medu ostalim priložio i mišljenje profesora ustavnog prava Roberta Podolnjaka koji smatra da se izraz "ne može biti kažnjen" odnosi na ovaj slucaj kada HRT tuži Kajina u gradanskoj parnici za naknadu štete i traži 110.000 kuna plus zatezne kamate, što bi sve skupa Kajina moglo koštati i više od 200.000 kuna.

- Pricekat cu da sud donese odluku pa cu onda vidjeti što cu napraviti. Vjerojatno cu se za zaštitu obratiti Ustavnom sudu, a zatražit cu i mišljenje saborskog Odbora za Ustav. Svi ustavni eksperti s kojima sam razgovarao smatraju da mi se ne može suditi zbog onoga što sam rekao u Saboru. Ali oni Ustav samo tumace, a sud sudi, rekao je Kajin.

U postupku protiv njega prošlog je petka održano drugo rocište na kojem su svjedocili urednici dviju emisija koje je Kajin spomenuo, Branimir Bilic i ?uro Tomljenovic koji su odbili bilo kakvu mogucnost da bi oni uzimali novac da bi nekog pozvali u emisiju.

Na prvom rocištu sudac Materljan je najavio da ce zatražiti tumacenje Vrhovnog suda o tome smije li se suditi Kajinu, ali ocito je da nikakav odgovor još uvijek nije dobio.


Podijeli: Facebook Twiter