Proces protiv Breivika tek 2012.

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Protiv Andersa Behringa Breivika, koji je priznao da je pocinio dva krvava napada prošloga petka u Norveškoj, bit ce podignuta optužnica i pokrenut proces tek 2012. godine, rekao je u cetvrtak kraljevski tužitelj.

"Nadamo se da cemo sljedece godine moci pokrenuti proces", rekao je vrhovni tužitelj Tor Aksel Busch. Optužnica ce biti podignuta krajem godine, precizirao je.

Breivik za sada ima status "službenog osumnjicenika" i o njegovim se nedjelima vodi predispitivanje, specificno za skandinavske zemlje. Breivikov status je izmedu osumnjicenika i optuženog.

Iako je priznao da je pocinio napade u kojima je ubijeno 76 ljudi, optužnica se može podignuti tek nakon istrage, prema norveškom zakonu.

"Radi se o vrlo dosljednoj i zahtjevnoj istrazi. Policiji treba dosta vremena", objasnila je zamjenica tužitelja Ingunn Fossgard, prenosi AFP.

Za sada policija protiv Breivika razmatra optužbu za terorizam, za što bi mogao biti osuden maksimalno na 21 godinu zatvora.

Kani ga optužiti za zlocine protiv covjecnosti buduci da je priznao da je pocinio pokolj 76 ljudi u Oslu i okolici, a u tom bi slucaju mogao dobiti kaznu zatvora do 30 godina.

Odredba o zlocinima protiv covjecnosti, uvedena u norveški kazneni zakon 2008., predvida maksimalnu kaznu od 30 godina zatvora.

Srb o Breivikovom manifestu


Predsjednik HSP-a Danijel Srb u cetvrtak je na konferenciji za novinare u Rijeci izrazio sucut norveškom narodu te kazao da Breivik nije normalna osoba i da je elementarni nepoznavatelj politickih prilika u Hrvatskoj i politickog djelovanja Hrvatske stranke prava.

Govoreci o tzv. manifestu koji je napisao Breivik, Srb je naglasio da je HSP cesto bio optužen za islamofiliju, a ne islamofobiju te da je tradicija te stranke suradnja hrvatskog i bošnjackog naroda u BiH radi osiguranja njihove opstojnosti.

Breivik je naime, kako su prenijeli mediji, u tom svom manifestu napisao da su HSP i HDSSB stranke na koje bi, u Hrvatskoj, trebalo racunati "u buducoj borbi za protjerivanje muslimana iz Europe".


Podijeli: Facebook Twiter