Proces izdavanja dozvola za Plomin lakrdija

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Aktivisti Zelene akcije su, u suradnji sa zakladom Heinrich Böll Stiftung, ispred Ministarstva graditeljstva i prostornog uredenja organizirali prosvjednu akciju kojom su ukazali na to da se proces procjene utjecaja na okoliš treceg bloka termoelektrane Plomin pretvorio u farsu, stoji u njihovom priopcenju.

Poražavajuca je cinjenica da nova Vlada nema nove investicijske projekte u energetskom sektoru, nego pokušava realizirati stare projekte, koje su pokrenule bivše Vlade. Jedan od takvih projekata je tzv. Plomin C, kod kojeg je proces izdavanja dozvola pretvoren u lakrdiju kako bi se stvorila mogucnost za realizaciju investicije koja je u ocitom neskladu s postojecom prostornoplanskom dokumentacijom.

Naime, prostorni plan Istarske županije propisuje da treci blok TE Plomin mora koristiti plin kao energent te da maksimalna snaga može biti 125 MW. Nasuprot tome, studija koju je narucio HEP, a izradio Ekonerg, predvida gradnju TE na ugljen, i to snage cak 500 MW. Na današnjoj akciji vizualno smo prikazali ovu neuskladenost - imali smo dva stupca; jedan visine gotovo 4,5 metara koji predstavlja planiranu termoelektranu na ugljen snage 500 MW te još jedan manji stupac, koji oznacava termoelektranu na plin snage 125 MW.

Situacija u kojoj prvi potpredsjednik Vlade, koji je ujedno i predsjednik stranke kojoj pripada ministar graditeljstva i prostornog uredenja, najavljuje da "Plomin ide dalje" iako studija utjecaja na okoliš još nije prihvacena, itekako potvrduje da se ovdje radi o grubom izigravanju procesa zbog kojeg cemo pravdu potražiti na Upravnom sudu, ukoliko studija bude prihvacena.

Osim toga, u Programu prostornog uredenja RH navodi se da se "do 2015. godine u Republici Hrvatskoj nece graditi niti istraživati, odnosno ispitivati mogucnost izgradnje termoenergetskih objekata na ugljen kao i nuklearnih energenata". Planirana TE je u direktnoj suprotnosti s ovom odredbom, pišu aktivisti.

Prije nešto više od dva mjeseca uputili smo Ministarstvu graditeljstva i prostornog uredenja zahtjev za tumacenjem uskladenosti planirane termoelektrane s prostornim planom Istarske županije kao i citiranom odredbom Programa prostornog uredenja RH. Prošli tjedan dobili smo odgovor koji nas je šokirao svojom površnošcu argumentacije u pokušaju opravdavanja ocite neuskladenosti ovog projekta s planom Istarske županije.

Uvjereni smo da se samo špekulativni kapital može investirati u projekt koji je do ove mjere neuskladen. Podsjecamo da je predstavnik Upravnog odbora njemacke tvrtke RWE, koja je suvlasnik TE Plomin 2, nedavno izjavio da nisu zainteresirani za ulaganje u treci blok elektrane Plomin, zakljucuje se u priopcenju. (GI)


Podijeli: Facebook Twiter