Procelnici na neodredeno

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Grad Pula objavio je u petak javni natjecaj kojim traži cak sedam procelnika, i to pet upravnih odjela i dvije službe. Radi se, redom, o procelnicima ureda Grada - odjela za financije i opcu upravu, za prostorno uredenje, za komunalni sustav i imovinu, društvene djelatnosti te službama za zastupanje Grada i unutarnju reviziju. I dotle ništa neobicno. Ono što zapinje za oko jest cinjenica što se procelnici zapošljavaju na neodredeno vrijeme.

Naime, valja se prisjetiti da su svojevremeno gradski celnici najavljivali da ce procelnici biti imenovani na odredeno vrijeme, odnosno na vrijeme koliko traje jedan politicki mandat. Preneseno, to bi znacilo da bi sa svakim izborima završavala karijera dotadašnjih procelnika, a da bi svaka novoizabrana vlast imala pravo birati svoje ljude na celna mjesta u Gradu za iduce cetiri godine. Po svemu sudeci ipak nece biti tako, što znaci da ce se broj zaposlenika u gradskoj upravi neumitno povecavati nakon svakih izbora.

Pa ipak, gradski odjeli su vrlo živo tkivo u Gradu Puli. Valja se tako prisjetiti da se u 2005. dogodilo okrupnjavanje gradskih odjela, a svega dvije godine kasnije uocena je neefikasnost tako velikih odjela te se krenulo na njihovo cjepkanje. Razdvojen je veliki Odjel za prostorno uredenje, zaštitu okoliša, komunalni sustav i imovinu, te je Giordano Škuflic imenovan vršiteljem dužnosti procelnika u Odjelu prostornog uredenja, a dotadašnji procelnik "velikog" odjela Damir Prhat ostao je na celu Odjela za komunalni sustav i imovinu.

Krajem 2009. godine ponovno je, na prijedlog sadašnjeg gradonacelnika Borisa Miletica, došlo do spajanja odjela te je oformljeno ukupno pet upravnih odjela i dvije službe. Naime, odjeli financija i lokalne samouprave bili su spojeni u Upravni odjel za financije i opcu upravu; u novi upravni odjel za društvene djelatnosti ušli su dotadašnji odjeli za odgoj, obrazovanje, sport i tehnicku kulturu, za socijalnu skrb i zdravstvo te onaj za kulturu.

Na celo Upravnog odjela za financije i opcu upravu imenovana je Vesna Sajic, a Škuflic je na celu Upravnog odjela za prostorno uredenje. Damir Prhat i dalje je na celu Upravnog odjela za komunalni sustav i imovinu, Erik Lukšic Upravnog odjela za društvene djelatnosti, Bernard Zenzerovic je na celu Ureda grada, Gordana Lanca vodi Službu za zastupanje grada, dok je Mirjana Bencic na celu Službe za unutarnju reviziju.

Procelnici su postali v.d. procelnika, do, eto, raspisivanja (n)ovog natjecaja. No, od Grada smo zatražili odgovor zašto se nece zapošljavati na odredeno vrijeme. Prema odgovoru koji smo dobili od Bernarda Zenzerovica, samo se dužnosnici, a to su gradonacelnik i zamjenici, zapošljavaju na odredeno vrijeme, odnosno na mandat, dok su procelnici službenici koji se po Zakonu o lokalnoj i podrucnoj (regionalnoj) samoupravi zapošljavaju na neodredeno vrijeme, osim u iznimnim slucajevima. To su slucajevi obavljanja privremenih poslova, poslova ciji se opseg privremeno povecao te zbog zamjene duže vrijeme odsutnog službenika.

- Prema tom zakonu, upravnim tijelima upravljaju procelnici koje na temelju javnog natjecaja imenuje gradonacelnik, a on ih može razriješiti. Procelnik koji bude razriješen rasporeduje se na drugo slobodno radno mjesto u jedno od uprav­nih tijela jedinice lokalne i podrucne (regionalne) samouprave, za koje ispunjava strucne uvjete, odgovorio nam je Zenzerovic.


Podijeli: Facebook Twiter